Tres anys i mig després de l’última edició, aquest mes de novembre torna a Terrassa el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra. Un total de 14 formacions, amb integrants que provenen d’arreu d’Europa, participaran en la 15a edició d’un certamen que té l’objectiu d’estimular la interpretació de la música de cambra i d’ajudar els joves músics en la seva projecció professional.
Hi haurà un quintet, set quartets i sis trios molt diversos entre si. Alguns són de vent fusta, altres de corda clàssica o altres combinacions i n’hi ha també que incorporen veus, quelcom que ha volgut destacar la directora artística del concurs, Rosa Maria Ribera, en la presentació d’aquest dijous, ja que fins ara la majoria de participants eren grups només instrumentals.
La normativa marca que els grups han de tenir entre tres i nou membres i enguany cap de les formacions supera els cinc. En totes hi ha d’haver, almenys, un component català o resident a Catalunya. La mitjana d’edat no pot sobrepassar els 35 anys. Les obres que interpretin han de ser escrites entre el segle XX i el segle XXI. “La prioritat és donar a conèixer obres que acostumen a ser desconegudes pel públic, que els seus compositors tinguin l’opció de presentar-les”, ha explicat Ribera, que ha assegurat que hi haurà un “repertori variat” i una “qualitat extraordinària tant d’intèrprets com d’obres”.
Els guardons
Les audicions se celebraran del 8 al 10 de novembre a l’Auditori Municipal de Terrassa. El mateix espai acollirà diumenge dia 10 a les 19 hores l’acte de lliurament de premis. Prèviament, el dimarts 5 de novembre a les 18.30 hores tindrà lloc l’acte inaugural, que consistirà en un concert a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música – Conservatori de Terrassa al Gran Casino. Tots els actes seran oberts al públic amb assistència gratuïta.
El primer premi consistirà en una gira de cinc concerts valorada en 20.000 euros, que se celebraran majoritàriament durant l’any 2025 al Palau de la Música (Petit Palau), al Festival de Torroella de Montgrí, a l’Auditori Pau Casals o bé al Cicle de Música als Jardins d’El Vendrell, a l’Auditori Enric Granados de Lleida i a l’Auditori Conservatori del Liceu. Com a novetat d’aquesta quinzena edició, un dels concerts estarà coorganitzat amb l’Associació Joan Manén, entitat que es dedica a la recuperació i difusió del patrimoni musical català.
El grup guanyador del segon premi obtindrà una gira de quatre concerts dins la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya (entitat de la qual forma part Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, que dona suport en l’organització del certamen), retribuïts d’acord als seus honoraris vigents. “Hi ha quatre concerts garantits però podrien ser més”, ha avisat Antoni Amorós, presentant d’Amics de les Arts.
A més, es concedirà una menció especial a la millor interpretació d’una obra d’autor català.
Tots aquests guardons els decidirà un jurat conformat per personalitats de reconegut prestigi com el compositor i pianista Albert Guinovart (president), el compositor Joan Magrané, la clarinetista Laura Ruiz, la violinista Helena Satué i el violonista Enric Riera.
En la presentació d’aquest dijous, Àlex Ramírez, component del Trio Da Vinci, guanyadors de la darrera edició del certamen, ha ressaltat la importància que existeixi un premi com aquest. “Hi ha molts concursos adreçats a solistes, però no tants per a grups i centrats en música de cambra. Els premis econòmics estan molt bé, però el que et fa créixer com a músic són les hores d’escenari i aquest premi et dona les dues coses, i ho fa, a més, oferint-te la possibilitat d’actuar en espais emblemàtics del país, cosa que és un plus perquè com a músic és difícil poder accedir a aquests espais”, ha destacat el pianista. “Guanyar aquest premi ens ha donat una projecció que abans no teníem i que els programadors ens tinguin més en compte”, ha subratllat Ramírez, que actuarà amb els seus companys en l’acte de lliurament de guardons d’enguany.
Des del 1992
El Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que se celebra habitualment de forma biennal, va ser instituït el 1992 per l’Obra Social de Caixa Terrassa amb la col·laboració d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i vol retre homenatge a la soprano lírica terrassenca Montserrat Alavedra i Comas. Actualment està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA, i compta amb la col·laboració de Joventuts Musicals de Catalunya, Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa.
“L’objectiu del premi és estimular la interpretació de música de cambra i ajudar a potenciar el talent i la projecció d’aquests artistes. Són joves que han acabat els seus estudis de grau superior i que ja s’han iniciat sovint professionalment, però que necessiten d’aquest impuls per poder consolidar-se”, ha exposat Belén Latorre, directora de la FACC, que s’ha mostrat molt satisfeta pel volum de participació d’enguany, superior al d’edicions anteriors.
“Aquest premi forma part del patrimoni terrassenc i de tota Catalunya. De fet, diria que ha passat ja a ser un premi gairebé estatal i reconegut també a nivell internacional”, ha manifestat Andrés Cabello, director de la zona Vallès Occidental de BBVA.
“El Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra no només fomenta la cultura en general i la música en particular, sinó que també posa en valor i visibilitza el talent dels joves artistes i contribueix, al mateix temps, a projectar el nom i la imatge de la ciutat arreu”, ha assenyalat, per la seva banda, el tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat, Joan Salvador.