Si sou fans del gènere fantàstic, no us podeu perdre les sis joies que programa aquest dissabte el Cinema Catalunya. Des d’aquest matí i fins la matinada, la sala del carrer de Sant Pere projecta sis films icònics del gènere. La cinquena edició de Les 12 hores Fantàstiques ens apropa el terror salvatge de “Cuando acecha la maldad”, la genialitat absoluta de “Blade Runner”, la sorpresa sarcàstica de “La mesita del comedor”, l’angoixa de “La mosca”, la bellesa visual de “Matrix” i fins i tot els somriures de “Los Cazafantasmas”.
11 hores: Los Cazafantasmas (Ivan Reitman, 1984)
Quina millor pel·lícula per iniciar la marató aquest dissabte les 11 que “Ghostbusters”, que celebra enguany els seus 40 anys. Sempre és un plaer revisitar els icònics personatges interpretats per Bill Murray, Dan Aykroyd i Harold Ramis, acompanyats de Sigourney Weaver. Aquests experts en parapsicologia que es queden sense beca s’entesten a netejar Nova York d’ectoplasmes. Som davant d’un film que ha marcat diverses generacions d’espectadors i que és un dels pocs exemples de bona comèdia de terror que ha aportat Hollywood al cinema. Quaranta anys després, el film d’Ivan Reitman s’aguanta més que bé. I no s’ha vist superat per cap seqüela.
14 hores: Blade Runner (VOSE) (Ridley Scott, 1982)
Si teniu entrades per veure a les 14 hores “Blade Runner” en versió original sou molt afortunats. Quina meravella revisitar, una vegada i una altra, aquesta obra mestra absoluta, un film del qual beuen tantes obres futures. 42 anys després i el film de Ridley Scott llueix en tota la seva esplendor, amb la seva fotografia hipnòtica, la seductora banda sonora de Vangelis i les fosques interpretacions de Harrison Ford, Rutger Hauer i Daryl Hannah. Veureu coses que mai no creuríeu. I tots aquests moments es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja. Hora de gaudir!
16.20 hores: La mesita del comedor (Caye Casas, 2022)
Stephen King va recomanar el film del terrassenc Caye Casas, una pel·lícula rodada amb molt poc pressupost en una casa a tocar del Parc de Sant Jordi. I què té “La mesita del comedor” que la fa tan especial? Doncs té una molt bona idea. Passa una cosa que, quan passa, et gela per dins i et deixa sense possibilitat de reacció de cap mena. El festival de Sitges no va acceptar projectar la cinta. Tan horrible és? Tan extrema? Tan arriscada? Només hi ha una manera de saber-ho: anar a les 16.20 al Catalunya.
18.15 hores: La mosca (David Cronenberg, 1986)
Mai un remake havia estat tan exitós. Trenta anys després de l’estrena de l’original, el mestre David Cronenberg es va sentir captivat per la història d’un científic que, per error, s’acaba transformant en un insecte. Amb el temps, el seu treball esdevindria una pel·lícula de culte. El canadenc dota al film del seu peculiar estil, que fa dialogar els aspectes psicològics, físics i tecnològics en allò que s’anomena terror corporal. Gaudireu molt amb la còpia en 35 mil·límetres que es projectarà a les 18.15.
20.45 hores: Cuando acecha la maldad (Demián Rugna, 2023)
Si no sou amants del “sang i fetge”, val més que no entreu a la sala a les 20.45. Si no veieu amb bons ulls els esbudellaments, les destrals clavades als cranis i els colls segats per tota mena d’armes, “Cuando acecha la maldad” no és la vostra pel·lícula. Però si sou fans del gènere, si encara gaudiu amb els “slashers” com quan teníeu 18 anys i sou habituals del Festival de Sitges, gaudireu com mai amb el darrer treball de l’argentí Demián Rugna. Estem davant d’un dels millors films de terror dels darrers anys. Explora amb contundència la desesperació de dos germans per fugir del mal. I ho fa amb una narrativa versemblant i amb uns efectes visuals de primer nivell. Entreu, deixeu-vos portar i recordeu com gaudíeu del cine quan éreu adolescents.
23 hores: Matrix (Lilly i Lana Wachowski, 1999)
Si hi ha un film que hagi influït en la posada en escena de la ciència-ficció contemporània, tant en l’àmbit temàtic com estètic, aquest és “Matrix”. Les germanes (abans germans) Wachowski han captivat diverses generacions amb la seva distopia en la qual els éssers humans han estat esclavitzats per les màquines i la intel·ligència artificial. El seu ric imaginari va donar peu a dues seqüeles. També a una manera de filmar. Els treballs de Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss i Hugo Weaving han esdevingut ja referents dins del nostre imaginari col·lectiu. Un colofó perfecte, a les 23 hores. Quina pastilla escolliu?