Tota la grada nord comença a entonar el “loló, lorolo, lo, lo, looo, lolo”, amb les mans alçades al vent. “Hooligans” de l’afició animen els jugadors, amb el seu característic càntic. Però realment, estan entonant la “Marxa Triomfal”, himne recollit a l’òpera “Aida”, de Verdi. Ho sabran, els “hooligans”, que entre cervesa i cervesa estan entonant un dels clàssics italians de la lírica del segle XIX?
Aquesta és una de les gràcies de l’òpera. Que han sobreviscut fins al nostre temps, però sovint de forma inconscient. “Ens sonen, però no sabem què són. Passa sovint amb els ‘jingles’ dels anuncis de publicitat, que són grans òperes, però l’espectador no reconeix l’autor”, explica Lucia Bérešová, directora de l’Orfeó Joventut Terrassenca.
I tant “Aida” de Verdi com altres grans òperes seran les protagonistes del concert anual de l’Orfeó, que té lloc aquest diumenge, 27 d’octubre. El concert té lloc a l’Auditori de Terrassa i arrencarà a les 19 hores, en un espectacle que han anomenat “Òpera al cor”. “Tant perquè som un cor de cantaires com perquè portem l’òpera al cor”, especifica la directora Lucia Bérešová.
De fet, també cantaran temes de Verdi de les obres “Il trovatore” i “Nabucco”; així com de Jaques Offenbach, Wolfgang Amadeus Mozart, Rafael Martínez Valls… “Les òperes, en darrer terme, són els serials del passat”, afegeix la directora.
I basat en aquesta visió salsera de l’òpera, i un impuls renovador que la faci també més entretinguda per una coral, surten els espectacles que els darrers anys ha ofert aquest orfeó. “No volem fer concerts clàssics, convencionals per a una coral; sinó que procurem una concepció d’espectacle amb músics, amb vestuari, amb projeccions…”, explica la directora.
En sis idiomes
Una visió allunyada de la d’una coral convencional amb els cantaires en filera i vestits de negre, on la sobrietat és protagonista. “Crec que pels cantaires és millor, és més graciós”, diu Lucia Bérešová. “I el públic que ens segueix ja s’espera que els proposem alguna sorprenent, any rere any”, afegeix.
També hi haurà un gran dinamisme lingüístic, per no dir un obert caràcter cosmopolita. I és que cantaran en llengua txeca, alemany, italià i francès; a banda de castellà i català.
No és estrany que el concert sigui poliglota, tenint en compte que Bérešová és nascuda a Eslovàquia i fa quinze anys que viu a Catalunya. Utilitza un català impecable.
Una coral capitanejada per dones
L’Orfeó Joventut Terrassenca és considerat un dels més vells de Catalunya. El va fundar Josep Anselm Clavé l’any 1958 (ell mateix havia fundat la primera societat coral a tota Catalunya el 1850). Té actualment, per tant, 166 anys d’història. Des de l’any 1968 que va ser refundat i van tenir dret a accedir-hi les dones.
Paradoxalment (o no), en aquests moments, està presidit per Dolors Cantero i dirigit musicalment per Lucia Bérešová. L’horari d’assaig és els dimecres, de 20 a 22 hores, al seu local del carrer Sant de Marian (122).