La flamant nova seu de la colla Minyons de Terrassa serà l’epicentre del disseny i les arts gràfiques, aquest cap de setmana. I és que Cal Reig acull la tercera edició del Festival Latent, entre divendres i dissabte.
El primer dia està adreçat a professionals del sector, amb una marató de conferències d’artistes de diferents disciplines i tendències de les arts gràfiques, entre les 10 i les 19 hores. Els ponents seran els estudis i projectes Abuela, Ales Div, Codea, Ester Dus, Eva Sanchez Clemente, Folch i Gina Guasch.
Segons Albert Soriguera, cofundador del Latent, entre les conferències del divendres, destaca la presència de Folch, un estudi referent al país. “No venen a ensenyar portfolis, que és fàcil de veure, sinó a mostrar el procés creatiu d’un estudi prestigiós”. També hi serà l’estudi barceloní Abuela, conegut pel seu “punt fresc”, que s’ha encarregat de la identitat gràfica del festival d’enguany.
Hi haurà més presència barcelonina. Tal com presenta Soriguera, hi serà l’agència creativa Codea, que “mai deixa indiferent”. I també professionals establerts a Barcelona com el dissenyador Ales Div, amb un “estil personal i revival”; i l’Eva Sanchez Clemente, una “professional cent per cent de l’entorn digital”. No hi faltarà tampoc l’animació amb la directora de Device, Ester Dus, i la visió “reivindicativa i crítica” de l’estudi creatiu queer Gina Guasch.
Dissabte: els més joves
Ja l’endemà, dissabte, la programació s’obre a tota la ciutadania i de forma gratuïta. De fet, a partir de les 16 hores se celebra el Talents ADG, una iniciativa per donar veu a creadors emergents. Serà per mitjà de conferències breus, a càrrec de Júlia Boixadós, Pol Solà, Carla de la Torre i Víctor Garcia.
Precisament la terrassenca Júlia Boixadós afirma que el festival “permet entrenar la visió com a joves dissenyadors, perquè permet conèixer professionals i tendències del sector.
A continuació, hi haurà la conferència de l’estudi de disseny, Run. Nascut a Barcelona el 2003, aborda diferents disciplines com la identitat visual, la comunicació, el disseny de packaging.
Dissabte: Sala Muncunill
Finalment, i com a cloenda de la jornada, s’inaugurarà l’exposició “Notes al peu”, que recull els 20 anys de trajectòria justament d’aquest estudi Run, el qual està coliderat pel matadeperenc Xavi Roca. Tindrà lloc a la Sala Muncunill, a partir de les a partir de les 19.15 hores.
De fet, Xavi Roca, sosté que l’exposició prioritzarà “allò no visible del procés: els referents, els col·laboradors, les anècdotes, els fracassos i contradiccions”.
D’aquí el títol, “Notes al peu”: “És com si les notes al peu haguessin agafat protagonisme al text”. La proposta permetrà endinsar-se a les “golfes” i al “gabinet de curiositats” d’aquest estudi.
L’esdeveniment que té per objectiu fer difusió i apoderar el talent creatiu en els àmbits del disseny i les arts digitals.
“Cal Reig: tradició i modernitat”
El festival es trasllada enguany a la nova ubicació de Cal Reig (local on assagen els Minyons), després que l’any 2023 empressin els jardins de la Casa Alegre de Sagrera i l’Auditori de Terrassa. El codirector del festival Xavier Lienas es mostra il·lusionat amb la ubicació, destacant que l’espai regenerat ofereix “una conjunció interessant amb la modernitat”. El festival Latent s’emmarca enguany en el festival Moaré, el gran paraigua amb el que l’Ajuntament aplega diverses iniciatives de foment del disseny i l’audiovisual.