Cultura i Espectacles

Menys llibres, menys lliures?

El raval de Montserrat acollirà aquest dissabte la 2a edició de la Fira del Llibre en Català, que organitza el Consell per la República. Entre les 11 i les 20 hores s’hi aplegaran una vintena de parades de llibreries i editorials terrassenques i hi haurà signatures d’escriptors i presentacions de llibres

L’edició del 2023 va ser el debut de la fira / LLÚIS CLOTET

Menys llibreries i menys català. La 2a edició de la Fira del Llibre en català arriba en un moment delicat per a les dues idees força que la fira defensa: el foment de la lectura i la llengua catalana.

“I és clar que vivim una doble reculada. L’ús social del català va a la baixa, probablement perquè tenim unes normes que no es fan complir i així no s’ajuda les persones nouvingudes a aprendre a parlar català”, sosté Montserrat Galí, membre del Consell per la República i una de les organitzadores de la fira.

Pel que fa al foment de la lectura, l’ecosistema del llibre mostra senyals contradictoris. Per una banda, la venda de llibres va viure un boom en els dos primers anys de la covid-19. Però en general, el sector s’està concentrant en unes poques mans i les petites llibreries moren. “El tancament de la llibreria Cinta és una mala notícia per l’entramat cultural de Terrassa”, afegeix Galí. “A més, obrir-ne de noves és difícil, tant per l’auge de la compra de llibres per internet, com pel consum en tauletes”, hi suma la impulsora.

De fet, durant la presentació de la fira, el passat 23 de setembre al Cinema Catalunya, els organitzadors van aprofitar per fer un homenatge a la llibreria Atenea, que enguany celebra el seu centenari, a càrrec de l’historiador Josep Puy.

“Tant és així que l’objectiu de la fira és posar en contacte mutu tot a l’entramat literari de Terrassa: escriptors, il·lustradors, traductors, llibreries, editorials, entitats culturals …”.

Convidats mallorquins

Que aquesta sigui la diagnosi, però, no significa que marxin de la trinxera. Així, la segona edició de la fira té lloc aquest dissabte, 5 d’octubre, al Raval de Montserrat. S’hi apleguen una vintena de parades de llibres, entre les 11 i les 20 hores.

Enguany, la zona geogràfica convidada és l’illa de Mallorca. Des d’allà arribarà la llibreria Lila i els contes i l’editorial Moll, que muntaran sengles parades amb el seu catàleg. A més a més, els mallorquins Antoni Mir i Maria-Pilar Perea parlaran sobre els tresors amagats del Diccionari Català-Valencià-Balear, tot coincidint amb els 90 anys de l’editorial Moll (1934-2024), rebatejada com a Nova Editorial Moll des de fa uns pocs anys. La xerrada serà a les 12 hores, a l’atri de l’Ajuntament. Aquí mateix, a les 10.15 hores, l’escriptor Vicenç Villatoro haurà inaugurat la fira amb el seu parlament. I a les 13 hores, hi haurà l’actuació de Parmicel, amb el seu concert “Algunes veus: d’Agustí Bartra a Antònia Vicens”. Un recital musical i poètic a càrrec de Noemí Martínez Agell (tiorba), Mercè López Gausa (flautes de bec) i Empar Sáez (rapsoda).

Plana major d’escriptors

Ja a la tarda, els actes passen a l’escenari al cotat del Mercat de la Independència. Allà, a partir de les 18 hores, es trobaran els escriptors Sílvia Alcàntara, Josep Anglada, Montserrat Espallargas, Feliu Formosa, Àlvar Masllorens i Vicenç Villatoro, dinamitzats per Jaume Aulet.

També hi haurà signatures de llibres. Per exemple, per la parada del Grup de Literatura, Debat i Pensament d’Amics de les Arts hi passaran Josep Anglada, Pep Cortès, Ferran d’Armengol, Andreu Grau, Jordi Ibáñez, Tessa Julià, David Millán, Antoni Perarnau, Empar Sàez i Joan Tamayo. Els terrassencs Laura Pinyol (“material sensible”) i Xavi Coral (“Aprendre a esquivar les bales”) també signaran llibres al llarg del dia.

Menys llibres, menys lliures?
To Top