Tic-tac, tic-tac. El festival TNT comença oficialment demà dijous i s’allargarà fins diumenge.
Ara bé, la ciutat ja respira TNT i algunes performances i tallers previs ja estan en marxa. És el cas de la selva de plantes que s’està muntant a l’Ateneu Candela i de la instal·lació d’un gran tobogan inflable al centre de la Sala Muncunill (ambdues gratuïtes i ja visitables).
Potser un dels trets distintius d’aquesta 17a edició és que batrà el seu rècord de programadors que visitin oficialment Terrassa. Ja n’hi ha acreditats 120 professionals, pertanyents a altres festivals o equipaments culturals.
La directora del TNT, Marion Betriu, ho confirma: “Cada any tenim més programadors. I si bé és cert que no és una fira de mercat exclusiva per a programadors -perquè el TNT vol ser un festival de ciutat-, sí que és cert que la qualitat dels artistes interessa molt al sector. I no succeeix massa”.
A més, es constata un creixement en el nombre de programadors internacionals: Si l’any 2023 en van ser vuit, aquest 2024 seran vint. “Des de l’any passat ja hem posat més èmfasi a internacionalitzar el festival. De fet, estem rebent una ajuda de la SGAE per convidar treballadors del circuit europeu. I programadors de festivals importants, com a referents per mi d’on volia ubicar el TNT. Hi ha gent que ve des del principi, però cada cop n’hi venen més. A poc a poc ens estem col·locant en el circuit europeu”.
Més instal·lacions
I com serà, aquesta edició del TNT de 2024? Grosso modo, es constaten algunes tendències, com l’augment de les instal·lacions de visita lliure i la davallada del teatre de carrer.
Marion Betriu ho explica així: “Hem impulsat els nous formats, de forma que el TNT no hagi de ser obligatòriament seure a una butaca, sinó que hi hagi espais escènics molt diferents, com les instal·lacions”. A les ja esmentades instal·lacions de l’Ateneu Candela i de la Sala Muncunill, cal afegir l’obra de Jou Serra al pati de la Casa Soler i Palet (un espai habitualment tancat a la ciutadania, dons pertany a les oficines de la regidoria de Cultura). També de la instal·lació “Mucha Mierda”, d’Elena Carvajal, que es podrà veure al centre de creació El Corralito.
Menys teatre de carrer
Per contra, es disminueix el teatre de carrer, que en els començaments del TNT comptava amb major presència. Marion Betriu explica així aquesta tendència: “Ens costa molt trobar espectacles que siguin d’enorme format com Tàrrega, però amb la filosofia del TNT. Fer coses de tipus Tàrrega a terrassa no sé si és una mica forçar-ho. I no m’agrada massa programar per quotes”.
En tot cas, enguany torna a haver-hi teatre si més no “de” carrer, sí “al” carrer. Es tracta de l’espectacle “Flip”, que Marta Izquierdo representarà a la Plaça Montserrat Alavedra (dissabte, 18.30 hores) i a Torre del Palau (diumenge, 12 hores). I l’espectacle “Le Parody”, un concert familiar dins la línia TNT Kids que tindrà lloc al pati de l’Ajuntament (diumenge, 13 hores). “Son més peces de mitjà-petit format, que no pas les grans de Tàrrega. No són tan espectaculars”, constata Betriu.
Plantes l’Ateneu Candela
Des del nord de Portugal, el col·lectiu artístic Teatro do Frio proposa una acció senzilla però poderosa: desprendre’ns durant uns dies d’una de les plantes que conviuen amb cadascú, per reunir-la amb altres plantes vingudes d’altres balcons, cuines, habitacions i sales d’estar de Terrassa. Així, la nau d’actuacions de l’Ateneu candela està esdevenint des fa dos dies en una assemblea vegetal on conflueixen múltiples espècies, acompanyades pel significat personal que poden tenir per a cadascuna de nosaltres. “Es una bio-instal·lació que construïm a partir d’una crida a la participació”, explica Caterina Lacerda. “És un petit gest que ens confïin la seva planta, però aquesta confiança i petits gestos es concretitzen en un projecte més gram”, afegeix Rodrigo Malvar, ambdós directors artístics.