Cultura i Espectacles

No tota òpera és sabadellenca

La tragèdia romàntica “Madama Butterfly” arriba a la Factoria Cultural aquest dissabte (20.30 hores)

Una representació anterior de “Madama Butterfly”

Certament, Sabadell destaca per la seva temporada operística. Tanmateix, això no implica que sempre calgui viatjar a la ciutat veïna per gaudir del gènere.

Aquest mateix dissabte, per exemple, la Factoria Cultural programa l’obra “Madama Butterfly”. Serà a partir de les 20.30 hores, amb entrades entre 20 i 35 €.

En aquesta ocasió, és la Compañía Materlirica España qui porta en escena la tradicional òpera protagonitzada per un abusiu oficial de l’exèrcit nord-americà i una innocent jove japonesa.

De fet, “Madama Butterfly” (Senyora Papallona) és una òpera en tres actes -si bé originàriament en dos- i amb música de Giacomo Puccini i llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica. Està basat en l’obra per a teatre de David Belasco, que alhora es va inspirar en el llibre de Pierre Loti, Madame Chrysanthéme.

L’òpera va ser estrenada el 17 de febrer de 1904 a Milà, obtenint una molt mala rebuda entre el públic i crítica. La versió revisada que va conquerir l’audiència es va estrenar a Brescia el 18 de maig del 1904. Al costat de “La Boheme” i “Tosca” és una de les tres òperes més representades del compositor.

“Madama Butterfly” és una de les òperes més representades internacionalment. Ha estat dirigida fins i tot per directors de cinema, com per exemple, Ken Russell, Harold Prince i Anthony Minghella (aquest darrer, autor d’una posada en escena controvertida a Londres i Nova York).

La trama arrenca amb el protagonista, F. B. Pinkerton, destinat a Nagasaki, a finals del segle XIX. L’oficial de la marina nord-americana aconsegueix la jove Cio-Cio San en matrimoni. Per a ella (Madama Butterfly) és un casament de per vida, però per a Pinkerton només serà una aventura fora del seu país.

No tota òpera és sabadellenca
To Top