Experimentalment futurista, a la vegada que inclou una mirada retrospectiva. La nova instal·lació immersiva de Mutacions 3D Music Lab barreja dues mirades antagòniques (o potser no tant): cap al futur i cap al passat.
“Volíem mostrar tant el cim de la Mola com el conjunt del parc natural des de diferents prismes”, explica Daniel Martínez, membre de l’estudi Mutacions 3D Music LAB. “De fet, vam seguir dues línies. Per una banda, vam fer una pujada a la Mola per prendre imatges de l’actualitat. A la vegada, vam demanar fotografies històriques a l’Arxiu de Terrassa, que ens les ha facilitat i que agradaran molt als espectadors de Terrassa que reconeguin els espais”, afegeix Martínez. Es refereix no només al cim de la Mola i la seva parròquia, sinó a altres espais com la Cova del Drac i el Canal de l’Abella.
Haver triat com a temàtica del contingut el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es deu al fet que aquesta instal·lació forma part de la biennal Manifesta. I el festival va establir que la subseu terrassenca giraria al voltant de l’eix de les cures i la relació amb el medi ambient.
De fet, la peça “Metròpoli d’Arts Immersives” està dividida en tres parts: Una primera basada en la vegetació futurista, una segona amb peces més geomètriques i una tercera amb les imatges antigues en blanc i negre.
La peça dura 7 minuts i s’emetrà en “loop”, en horari d’obertura del Museu Tèxtil. La seva documentalista, Sílvia Saladrigues, explica: “Habitualment el Museu cedeix els seus espais a artistes tèxtils. Però en aquesta ocasió ens alegrem d’entroncar amb la biennal Manifesta amb un projecte audiovisual, que habitualment no és el nostre camp”.
“Metròpoli d’Arts Immersives” es podrà veure fins al 29 de setembre, darrer dia precisament en què Terrassa serà Focus Week de la biennal Manifesta (la setmana rotativa en què cada setmana pren el protagonisme global de la mostra).
Es tracta d’un espai semitancat format per tres pantalles audiovisuals i diversos altaveus, que ofereixen a l’espectador una sensació de 270 graus i creant així un paisatge tridimensional gràcies a suportades tecnologies audiovisuals avançades.
Una instal·lació fruit de la col·laboració del mateix Daniel Martínez, artísticament conegut com a “Makuto”, i l’artista maresmenc Oriol Domènech. Mentre el terrassenc s’ha encarregat de la música electrònica i el disseny i configuració de l’espai, Domènech ha generat les imatges audiovisuals i narrativa en vídeo.
3a peça
Aquesta peça dona continuïtat a les dues que ja han inaugurat aquest 2024 a Terrassa.
La primera va ser a l’hivern al MNACTEC, quan van estrenar “Mutacions 3D Music Lab”, tot recollint la memòria sonora i visual del Vapor Aymerich, Amat i Jover.
La segona va ser a la Sala Muncunill, a la primavera, tot coincidint amb la reobertura de l’equipament.
“Ara que tenim aquesta maquinària, aquest “kit” de pantalles i projectors, ens agradaria tenir un espai físic on tenir-lo muntat permanentment i així poder treballar-hi amb més comoditat”, avança Daniel Martínez. Ara mateix, compten amb un espai a Magneti Estudi, a Ca n’Aurell, on s’apleguen diversos artistes impulsats, entre altres, per la muralista Anna Taratiel.