Probablement, les cròniques de Ryszard Kapuściński no eren magistrals perquè estigués tocat pels Déus. Més aviat era perquè mai va deixar de formar-se. Ni d’encuriosir la mirada. Una formació permanent (més enllà de la universitat), que de fet ell mateix va defensar al petit tractat universal de periodisme que és “Los cínicos no sirven para este oficio” (editorial Anagrama).
Seguint aquesta mirada d’aprenentatge continu, l’entitat Amics de les Arts i Joventuts Musicals (AAJM) presenta ja la seva oferta de tallers per aquest curs 2024-2025 que ens espera.
Una bona part de l’oferta és la de la branca literària que té l’entitat: l’Escola de Literatura de Terrassa. Entre les novetats destaca el fitxatge de Josep Pedrals com a professor del taller “L’art de regirar els versos. Curs de tècnica poètica”.
Pedrals proposa un curs d’aprofundiment tècnic per millorar la traça de l’escriptura en vers; de manera que, segons un treball eminentment pràctic, es puguin desenvolupar tot un reguitzell de detalls que conformen el rerefons d’allò que, tendrament, s’anomena poesia.
La poesia, el teatre, el conte i la narració llarga són els quatre gèneres principals que s’estudiaran
“Si bé és cert que la poesia no té cap fórmula màgica que la faci aparèixer de sobte, sí que en coneixem i sabem com funcionen els requisits que considerem inherents a aquesta art, de manera que, amb un treball d’artesania de l’escriptura, podrem polir i perfeccionar punts que ens ajudin a treballar-ne les formes”, explica el professor.
El curs, que tindrà lloc de forma presencial els dimecres de 18.30 a 20.30 hores, se celebrà entre el 25 de setembre i el 4 de desembre. Té un preu de 250 euros (en el cas dels socis d’Amics serà de 200 euros i les persones jubilades en pagaran 225).
Jaume Aulet i el conte
Qui repeteix com a professor és Jaume Aulet, qui impartirà el curs “El conte: tot un gènere. Una aproximació al conte català del segle XX. De Víctor Català a Quim Monzó”.
“El conte ha estat considerat sovint com un gènere narratiu menor o complementari. En realitat, però, té unes característiques pròpies que el fan del tot singular i permeten situar-lo al mateix nivell que qualsevol altre dels gèneres tradicionals”, explica el polifacètic terrassenc. “Pensem-hi una mica: I si no, per què hi ha tants poetes que escriuen contes i són incapaços de fer novel·la? Per què hi ha grans contistes que amb la novel·la no se’n surten? O grans novel·listes que són incapaços d’exercir també com a grans contistes?”.
Se celebrarà del 7 d’octubre al 9 de desembre. El seu preu és de 160 euros (socis 110 euros i jubilats 130 euros).
Marcel Clement i el teatre
Així mateix, el professor Marcel Clement oferirà el curs de dramatúrgia “La poètica de l’instant vital”. S’aprendrà a escriure peces per a la representació teatral. “Com que el teatre és una disciplina de comunicació multi-vehicular per la seva pròpia naturalesa, la creació del text dramàtic ha de concebre’s seguint aquesta mateixa filosofia i atorgant a la paraula escrita una condició plural d’engranatge que existeix enmig d’un conjunt d’eines diverses per a la realització de l’obra desitjada”, sosté l’autor.
La bibliografia que es treballarà inclou Sòfocles (“Antígona”), Harold Pinter (“Qui a casa torna”), Henrik Ibsen (“Casa de nines”), Shakespeare (“Macbeth”), Jean-Paul Sartre (“Huis clos -A porta tancada-”), Sarah Kane (“Ansia”) i Caryl Churchill (“Far Away”).
Tindrà lloc del 20 de setembre a 18 de desembre i té un preu de 365 euros (els socis, 290 euros).
Toritaka Tokumei i la narrativa
Finalment, cal destacar la formació de teoria i pràctica de la narrativa que imparteix el professor Toritaka Tokumei. S’allarga durant tot el curs 2024-2025, tot arrencant el 23 de setembre d’enguany i tancant-se el 23 juny de l’any vinent.
De fet, Toritaka també oferirà la variant de nivell avançat d’aquest mateix curs. Aquest curs està adreçat a desenvolupar un projecte d’escriptura narrativa, sia relat sia novel·la o un altre gènere. Es recolzarà en autors com Borges, Dai, Iwasaki i Kawabata.
Una oferta de diferents intensitats, però adreçada en tot cas a un públic que gaudeix del seu aprenentatge permanent.
El dibuix i la fotografia, en marxa
Així mateix, Amics de les Arts també ha obert el termini d’inscripció als cursos d’arts plàstiques, que tenen lloc d’octubre a juny de 2024-25. Com ara el curs de dibuix pràctic, adreçat a “gent inquieta que vulgui experimentar amb el dibuix i agafar seguretat amb l’expressió plàstica i visual”. El taller se celebrarà de l’1 d’octubre al 17 de juny (en horari de dimarts de 19 a 20.30 hores). El preu del curs és de 370 euros.
També s’han obert les inscripcions del “Curs d’iniciació a la fotografia digital” i “Curs d’edició digital Lr Lightroom”, a càrrec de Cristina Capellades.