Cultura i Espectacles

Batallar amb la rima i la paraula

Terrassa Urban vol que la ciutat torni a ser referent en el món del rap. Diumenge organitza un combat de “freestyle” dins del cicle Fem Estiu. Serà a les 19 hores a la plaça de l’Assemblea de Catalunya, amb inscripcions obertes des d’una hora i mitja abans

/ Terrassa Urban

Fa una mica més d’un any que organitzen alguns esdeveniments relacionats amb l’escena “underground” del hip-hop i batalles de galls, és a dir, competicions de “freestylerap al parc de Vallparadís, davant de la grada que hi ha a la sortida de l’estació d’FGC. En altres ocasions el punt de trobada és l’amfiteatre de la plaça de Catalunya. Aquest diumenge faran el salt a la Maurina, a la plaça de l’Assemblea de Catalunya, que també disposa d’un espai de característiques similars.

Hi han programat un combat que aquest cop compta amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i que forma part del cicle Fem Estiu. La idea, però, és la mateixa, que tothom que vulgui s’hi acosti i s’hi apunti per ensenyar les seves millors armes, les de la rima i la paraula, que tirin les millors barres que se’ls acudeixin en aquell moment, que mostrin com són de bons en l’art d’improvisar.

Parlem del col·lectiu Terrassa Urban, del qual formen part alguns artistes egarencs i dels voltants de Terrassa, productors, dissenyadors gràfics i gent del món de les arts escèniques que busquen promoure la cultura i els valors del “hip-hop” a la ciutat i que Terrassa torni a ser un referent en el món del rap. “Volem oferir una sortida artística als joves, que tinguin un lloc on canalitzar les seves emocions i expressar-se”, assenyala RSwing, fundador i principal gestor del grup, que explica que acostumen a organitzar batalles “freestyle” cada dues setmanes.

Les de diumenge començaran a les 19 hores i està previst que s’allarguin durant tres hores. Des de les 17.30, però, els organitzadors ja seran a la plaça per fer les inscripcions, a un preu d’un euro, i començar a emparellar els “freestylers” per organitzar les eliminatòries: vuitens, quarts, semifinals i final. “S’hi pot apuntar qualsevol persona, no distingim ni per sexe, ni per edat, ni per nacionalitat. Tothom pot entrar-hi”, precisa RSwing.

Hi haurà diverses rondes cara a cara en què els dos rapers (o tres, si hi ha més de 16 inscrits) hauran d’anar responent als atacs de l’altre. Només un dels dos aconseguirà passar a la següent. I així fins que només en quedi un, el guanyador, que, com a premi, es quedarà amb el pot recaptat.

Jurat i artistes convidats

I qui decidirà qui passa ronda? Doncs un jurat format per “gent amb experiència batallant i criteri”, explica RSwing, que farà de “host”. Un dels jutges serà 7ev3n, membre de Terrassa Urban i la comunitat El Bando BCN, un altre serà Sábana Santa i n’hi haurà un tercer pendent de confirmar. “Serà sorpresa”, diu RSwing, que ahir detallava que tenien la intenció de portar a una persona que “va estar a la Red Bull, que té bastant nom, que ha estat a nacionals i és bastant famós”.

Entre ronda i ronda, a més, hi haurà artistes convidats com els egarencs AMS, Solouno i Tyson.dr,però també hi haurà espai perquè “si algú vol cantar alguna cançó, també ho podrà fer”.

Els “freestylers” que competeixin ho podran fer tant en català com en castellà, però RSwing indica que la preferència, normalment, acostuma a ser per la segona llengua “perquè hi ha molta gent d’Amèrica Llatina que no està acostumada a fer-ho en català”.

Diumenge 1 de setembre repetiran l’experiència, també a les 19 hores i dins del cicle Fem Estiu. Aleshores, però, serà a la plaça de Catalunya.

Tornar a posar Terrassa al mapa

“Aquest cop ho fem en un lloc diferent al que estem acostumats per no centralitzar-ho, perquè la gent es mogui i per fer ciutat”, comenta RSwing. “La idea principal d’això és que Terrassa torni a ser capital del hip-hop perquè la dècada dels 90 i els 2000 tothom situava Terrassa al mapa i molta gent que es considera llegenda del moviment ha sortit de Terrassa o a estat aquí”, exposa l’egarenc, que creu que l’escena actual “està molt repartida i hi ha molt talent”. “Jo ara tinc 25 anys i vaig començar en aquesta moguda del ‘freestyle’ quan en tenia 13 i era més estany. Ara hi ha molta gent a molts llocs. És bonica la globalització que ha tingut”, sosté.

To Top