Donar suport a projectes inèdits. És l’objectiu de les beques Terrassa Crea, que atorguen 10.000 euros a 12 projectes d’arts escèniques, arts visuals, música, audiovisual, literatura i traducció. Aquest dijous, els guanyadors de l’edició d’enguany han presentat el seu projecte a la Masia de Ca n’Anglada, el pròxim espai de creació artística i centre de residències artístiques a Terrassa.
L’acte, on ha participat la regidora de Promoció Cultural i Audiovisual, Rosa Boladeras, ha comptat amb la intervenció de les persones becades i amb una exhibició de ball Krump per part de Vikingz Movement Krum, col·lectiu del barri de Ca n’Anglada. La trobada ha finalitzat amb un refrigeri i una sessió de Dj Paulix.
Finalment, els projectes seleccionats han estat: Glòria Ribera amb “Bomba va”, Alba Valldaura amb “Projecte: Ballarines de peus plans” i José Galeote amb “El gran Aretí!” (arts escèniques); Mireia Saladrigues amb “Pedra Cuita”, Irene Pérez amb “Cuerpo Mundo” i Helena Laguna amb “Cuerpo de texto” (arts visuals); Anna Alàs amb “Dames d’Ègara” i Moukhles Sentís amb “Moukhles” (musical); Juanjo Fernández amb “Desenvolupament de continguts d’obres inèdites amb llum làser” i Arlong Productions amb “Masha”; Esther Lázaro amb “3 germans, 3 germanes” i Marc Cerrudo amb “Les coses buides” (literària i traducció).
Cinc dels projectes han obtingut la concessió de “Beques RSD” per dur a terme una residència en un dels equipaments artístics municipals de la ciutat per desenvolupar el seu projecte.
“Nou mutacions i una fractura”
Hem pogut parlar amb quatre guanyadors que ens han explicat a grans trets en què consisteix el seu projecte. Sens dubte, el que exposa Irene Pérez és impactant. Primerament, menciona que el títol complet no és “Cuerpo Mundo” (abreviatura), sinó “Un cuerpo doliente en un mundo herido”. Per entendre el seu treball, cal detallar una mica de context sobre la seva vida. Durant el confinament, assegura que “sentia que el meu cos estava canviant. Estava experimentant sensacions diferents”. Per aquest motiu, va començar a escriure poemes. Però no poemes normals, sinó “de mutació”, com ella esmenta, on parlava dels seus moments i sensacions. Temps després, li van detectar una malaltia crònica. Va ser quan va entendre tots els canvis que estava sentint. Llavors, va definir el que escrivia durant el confinament com “nou mutacions i una fractura”. A partir d’aquests deu poemes, Irene Pérez vol transmetre a través de representacions visuals les seves reflexions.
Entre els projectes guanyadors de creació literària trobem el que ha presentat Marc Cerrudo: “Les coses buides”. A partir de petits relats de ficció, explicarà la seva història familiar (sobretot dels seus avis). La dificultat del treball rau en el fet que ho farà relacionant aquestes vivències amb la història de Terrassa. Amb un toc literari, recopilarà històries familiars que ajudaran el lector a entendre la de la nostra ciutat.
Anna Alàs, que ha guanyat una de les beques Terrassa Crea, ha debutat recentment amb papers principals aclamats per la crítica internacional a l’estrena mundial. Alàs també treballa en un projecte amb accent egarenc. S’anomena “Dames d’Ègara” i consistirà en un disc de música clàssica (veus i piano) on les compositores terrassenques seran les protagonistes.
També hem parlat amb Juanjo Fernández, que exposa el projecte “Desenvolupament de continguts d’obres inèdites amb llum làser”. A grans trets, el seu estudi artístic de llum làser necessita materials audiovisuals d’alta qualitat per poder acollir festivals internacionals d’alt prestigi.