Cultura i Espectacles

El MNACTEC necessita espais per a poder créixer

El museu ha celebrat un acte aquest dilluns per exposar les línies de futur de la institució i per fer balanç dels seus 40 anys d’història

Buscar nous espais per a poder créixer. És un dels reptes del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) de cara als pròxims anys. Així ho ha explicat el seu director, Jaume Perarnau, en un acte celebrat aquest dilluns en què s’han exposat les línies de futur de la institució i s’ha fet balanç dels seus 40 anys d’història. L’acte també ha estat presidit per la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández.

Pel que fa als reptes de futur, Perarnau ha explicat que “hem de pensar a mitjà termini i ràpidament en la necessitat que tenim de nous espais expositius. Aquí, al centre, estem al rovell de l’ou de la ciutat. Això és bo, però al mateix temps no ens permet créixer”. La seu central del MNACTEC també requereix una millora de la sostenibilitat, de l’accessibilitat i la climatització. “Hi ha una gran inversió per poder climatitzar tot l’edifici i millorar la seva eficiència energètica”, remarca. A més, considera oportú “renovar l’auditori i instal·lar-hi una botiga”. Un altre dels reptes és augmentar places de personal. Durant l’acte, Perarnau ha destacat aquesta problemàtica i ha demanat 11 places més en els propers deu anys.

També pensant en el futur del MNACTEC, Perarnau ha expressat que “cal repensar aquest patrimoni contemporani que està en constant evolució i canvi. Hem de mirar al passat pensant en el futur. Els museus ens apuntem cada vegada més a totes les noves tecnologies, que molt sovint al cap de pocs mesos estan obsoletes. Aquestes noves tecnologies poden ser grans oportunitats per mostrar als visitants el nostre patrimoni”.

El director del MNACTEC també ha aprofitat la trobada per recordar els millors moments de la institució en els seus 40 anys d’història. Ha començat recordant com va ser l’obertura. “Tot va començar amb el final del franquisme, quan es va començar a fer a la ciutat una campanya per salvaguardar l’edifici Vapor Aymerich, Amat i Jover. Va ser un moviment ciutadà. Quan va obrir, el 1984, l’edifici estava pendent de restauració i s’acollien visitants a la vegada que s’executaven les obres. Gairebé van ser deu anys així”, subratlla el director. Perarnau també ha destacat la importància de “l’activitat expositiva, del canal MNACTEC, del MNACTEC Bus, les reserves externes…”

Al llarg de la seva història, no ha estat tot camí de roses. Per això, durant l’acte també s’ha recordat les èpoques de dificultats. La més recent va ser durant la pandèmia de la Covid. Exceptuant aquest període, el MNACTEC ha superat els 100.000 visitants durant els seus darrers anys. Així mateix, el director ha explicat que, en els últims 30 anys, unes 2.500.000 persones han visitat el museu. A més, s’han recuperat pràcticament les xifres prepandèmia. Un altre dels moments més complicats va ser l’any 2013. “Es va ajuntar el canvi de direcció, el fet de deixar de ser un organisme autónom, pèrdua de pressupost i personal, aplicació de l’article 155, incertesa de la llei de contractes…”, apunta.

To Top