Cultura i Espectacles

Miscel·lània d’estils, però “a cappella”

Dijous comença el 3r festival internacional de cant coral Ciutat de Terrassa, amb la visita de companyies d’Eslovàquia, d’Alemanya, de Paraguai i de Catalunya. Dijous i divendres l’escenari serà la Seu d’Ègara, mentre que dissabte i diumenge es mou a Ca n’Anglada i Torre-sana. En parlem amb la directora artística, Rosa Ribera

Probablement, la programació del món coral al llarg del curs escolar acostuma a ser una mica més seriosa. O d’una complexitat més densa.

Però en temps de “calippos”, les corals també adapten el seu repertori cap a combinacions més fresques. Com és el cas del 3r festival internacional de can coral Ciutat de Terrassa, que comença dijous tot anunciant sons pop, reggae, soul, gòspel i polifonia religiosa.

“És una edició més fresca, també plena de ritme, amb música més fàcil de sentir per a públics amples”, explica la directora artística del festival, Rosa Ribera. Tota una miscel·lània. “Això sí, ha de ser música vocal; o sigui, cantada ‘a cappella’”, matisa.

El programa està compost per quatre concerts de sengles corals foranes de Terrassa. “En el cas d’aquest festival, l’objectiu no és tant posar en valor el talent local, com convidar grups potents a escala internacional i del circuit català”, sosté Ribera.

De fet, les corals provenen d’Eslovàquia, Alemanya, Paraguai i la mateixa Catalunya. Arrenca el festival el grup vocal Close Harmony Friends, que es va fundar l’any 1990 a Eslovàquia. “Quan canten, fan acompanyaments amb efectes sonors vocals, imitant amb la veu els sons de diversos instruments”, explica Ribera, amb sons eclèctics i onomatopeics. “Són increïbles amb l’aparell fonador, tant en la part melòdica com en la rítmica”. El seu repertori és variat: música pop, rock, jazz i altres estils. Han col·laborat amb el mundialment conegut Bobby McFerrin. O sigui, són capaços d’interpretar una melodia de Vivaldi cantant “doobie doobie doo”.

La seva visita a Terrassa, a més a més, està afavorida per la Polifònica de Puig-reig (Berguedà), on es troben ara mateix fent una breu estada i on també hi actuaran. Aquest concert inaugural té lloc a l’església de Sant Pere, a la Seu d’Ègara, a partir de les 21.30 hores.

Serà el mateix escenari i hora d’inici que el concert de divendres, quan The Youth Choir Voicekamp –arribats des d’Alemanya– prenguin el relleu. Es tracta d’un cor mixt format per estudiants de 13 a 21 anys i forma part del programa coral de l’església luterana de Detmold-Hiddesen. “Tenen una inspiració nord-americana, amb un estil de tipus gòspel; en la que troben el punt de religiositat des de la música americana”.

Ca n’Anglada

Entrat ja de ple al cap de setmana, el festival es trasllada a la plaça de Ca n’Anglada. Serà allà on actuï el Grupo Vocal Cantarte -de Paraguai-, a partir de les 19.30 hores. “Fan temes dels anys vuitanta i noranta a l’Amèrica Llatina, inclús ballables, però sempre harmonitzats a escala vocal”, explica Ribera.

I per posar-hi la cirereta, diumenge actua el Grup Vocal Zetzània. Serà a la plaça Federica Montseny, del barri de Torre-sana, també a les 19.30 hores. Sonaran diferents estils com ara: gòspel, pop, rock, boleros, bossa nova, pop català, clàssic… “Recull la idea de les gravacions que tothom feia des de la ràdio, tan populars als vuitanta, i que acabaven sent compilacions molt variades”, remata Ribera, per plantejar un repertori molt eclèctic.

Els dos primers concerts tenen lloc dins l’església de Sant Pere, ja que per escoltar-los millor i percebre el contrast rítmic, necessiten un interior. Mentre que els dos següents són més festius i adaptables al carrer i l’aire lliure.

Miscel·lània d’estils, però “a cappella”
To Top