Per què la música explica millor que res com érem, com som i com serem. Litus ja ho va dir clar dijous als premis Gent de Terrassa, a la Seu d’Ègara. “Ens veiem dissabte a la Plaça Vella!”. Convidava d’aquesta manera a tots els presents, i a tota la ciutat, a la marató de concerts de la “Generació Ç” que organitza l’Arxiu Municipal de Terrassa i l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental aquest dissabte, coincidint amb la celebració del Dia Mundial dels Arxius.
Serà aquesta nit (21.30 hores) a la Plaça Vella, amb un cartell de luxe, amb músics terrassencs que transcendeixen les fronteres de la ciutat com Lildami, Sense Sal, D’Callaos, Carla Miralda i Gemma Humet, tots sota la batuta del mateix Litus, que presentarà el recital, a banda d’altres convidats sorpresa. Finalment, Miki Núñez no hi serà físicament, però sí artísticament.
Saltaran a l’escenari la cantautora Nunu Garcia Duran i l’artista Oest de Franc. També la pianista Laura Andrés i el grup de música clàssica Quartet Brossa. A més a més, dijous, als premis Gent de Terrassa, Miki Santamaria -el baix de Doctor Prats- va deixar caure que dissabte a la Plaça Vella hi hauria “més sorpreses”.
Tres còpies
Aquesta marató de micro-recitals serà enregistrada en directe. Posteriorment, l’Arxiu de Terrassa, organitzador de l’esdeveniment, serà qui emmagatzemi les gravacions i les conservi per a la posteritat.
Serà un multirecital molt especial. Cada intèrpret cantarà dos temes que haurà escollit prèviament, un tema propi pel qual els agradaria ser recordats i un segon que els ha inspirat a la seva carrera com a músics. La banda de Litus ha fet els arranjaments, de manera que la marató serà un continu de recitals, amb un mateix fil conductor.
A falta d’unes hores per la celebració de la marató de concerts de la “Generació Ç”, la llista d’artistes no para de créixer. Aquesta setmana els darrers tres artistes terrassencs que s’han afegit al repertori són Cabaret Misëria, Pere Foved i Miki Santamaria.
Memòria històrica
La marató d’aquesta nit a la Plaça Vella transcendeix el fet musical. L’Arxiu vol vincular els concerts de la “Generació Ç” amb la funció de conservació dels arxius, incorporant al llegat històric la memòria de la música del moment.
“La memòria digital del segle XXI corre el risc de perdre’s, per això l’Arxiu fa un pas endavant ajustant música i memòria”, va assegurar Joan Soler, director de l’Arxiu, durant la presentació dels concerts.
Encara més, sostenen que aquesta generació no té garantit que es preservi la seva obra en el futur. D’aquí que s’organitzi el concert d’avui vespre.
Per què la “Ç”?
De fet, el concert s’ha batejat com a “Generació Terraça”, un mot recuperat per l’Arxiu l’antiga denominació de la ciutat amb la “ç”.
“Aquest topònim de la vila és un patrimoni de la ciutat i el volem recuperar per reutilitzar-lo avui dia”, explica Joan Soler. “De fet, guardar per guardar no té sentit, la funció dels arxius és guardar per tal que tingui ús en el futur”.
De fet, algunes veus han proposat durant les darreres setmanes aplicar un canvi del topònim, tot considerant que la denominació correcta de la ciutat seria “Terraça”. Tot i que, al llarg de la història, també s’ha dit Terracia, Terratia, Terraca, Terraza i Terraça.