Cultura i Espectacles

L’Alan arriba a Miami

La productora WeColorMusic, fundada pels ullastrellencs Mateu Peramiquel i Mar Puig, acostarà a l’altra banda de l’oceà el musical d’èxit “Alan”

Des de la seva estrena l’any 2022, el musical “Alan” ha fet temporada al Teatre Condal i tota una gira pel territori català

El 24 de desembre del 2015, l’Alan Montoliu, un adolescent transgènere de 17 anys que vivia a Rubí, es va suïcidar per culpa de l’assetjament escolar i la transfòbia que patia. Va lluitar-hi fins que no va poder més. Era dels primers menors d’edat d’Espanya, el primer a Catalunya, que havia aconseguit fer un canvi de nom a la seva documentació oficial de manera que estigués d’acord amb la seva identitat de gènere. El seu cas va tenir una gran repercussió mediàtica.

Inspirat en aquesta emotiva història, “Alan” és el musical de nova creació de la productora WeColorMusic, fundada pels ullastrellencs Mateu Peramiquel (composició i direcció musical) i Mar Puig (guió i direcció escènica). Apostant pel que ja és el seu segell distintiu, porten a l’escenari la vivència de l’Alan Montoliu través de cançons originals interpretades en directe.

Des de la seva estrena l’any 2022, l’obra ha fet temporada al Teatre Condal i tota una gira pel territori català. Ara, “Alan” es prepara per travessar l’oceà i portar el seu missatge de resiliència i esperança als Estats Units, obrint el 38è Festival Internacional de Teatre Hispànic de Miami. Ho farà del 12 al 14 de juny, amb tres representacions a l’Adrienne Arsht Center for the Performing Arts, un dels teatres més importants del territori americà.

Amb l’objectiu que la història de l’Alan arribi tan lluny com sigui possible, l’associació NACE (No al ACoso Escolar) ha decidit sumar-se al projecte com a patrocinador principal, com a part de la seva tasca de prevenció i intervenció en l’assetjament escolar en totes les seves formes.

L’espectacle fuig de dramatismes i sensacionalismes. Senzillament, busca explicar la història d’un noi que va lluitar fins que ja no va poder més. “Alan” no és un espectacle infantil, sinó per a tots els públics: una obligació pels adults i per a aquell sector juvenil que tant necessita mirar-se al mirall i veure-hi reflectida la realitat d’un adolescent tal com és veritablement. L’obra ens convida a reflexionar sobre la identitat personal i la llibertat individual, mentre ens emociona amb una banda sonora original i una posada en escena espectacular.

Reconeixements

És precisament el seu contingut, juntament amb la qualitat artística, el que ha dut l’obra a rebre dos guardons: el Premi Talent 2024 en la categoria d’arts escèniques i el premi al millor Espectacle Familiar per Teatre Barcelona. Enguany, Alan ha estat l’espectacle més escollit per les escoles i instituts.

L’elenc actoral és de primer nivell: Patricia Paisal, Ander Mataró, Vinyet Morral i Joan Vázquez. El muntatge aposta per la música original i en directe, segell d’identitat de WeColorMusic. En aquest cas, els músics seran Mateu Peramiquel (piano) i els bateries Danko Compta i Sergi Torrents.

Es podrà gaudir de la presentació d’aquesta producció americana el dia 28 de juny a les 20 hores al Casal d’Ullastrell, coincidint amb el dia internacional de l’orgull LGTBIQ+.

Un toc d’optimisme dins del drama

El cofundador de la productora WeColorMusic, Mateu Peramiquel, assegura que una de les claus de l’èxit d’“Alan” és “la manera en què tractem la història”. Així, exposa que “dins del drama, busquem transmetre una visió optimista”. Sense gaires esperances de ser escollits, el Mateu i la Mar van presentar el musical a la direcció del Festival Internacional de Teatre Hispànic de Miami. “Pensàvem que no tindríem opcions”, explica, però la resposta va ser tan positiva que “ens van dir que era una de les propostes més potents que havien rebut, fins i tot en comparació amb les de Broadway.”

To Top