L’actriu Leticia Dolera no només es vesteix la samarreta malva, sinó que fa una defensa del caràcter comunitari del món casteller.
“El capitalisme ens fa veure que amb el telèfon mòbil i amb la targeta bancària ja pots sobreviure. Així que en una societat tan individualista, fer castells és gairebé un acte de resistència. Perquè la comunitat se sosté a si mateixa”, enraona Dolera.
De fet, no només és el tret col·lectiu, sinó que, gràficament, un castell és “gent sostenint altra gent”. I aprofundeix: “Se sostenen emocionalment, perquè si no confies, no pots pujar”.
Aquest serà un dels motors narratius de “Pubertat”, la sèrie que dirigirà i protagonitzarà juntament amb Minyons de Terrassa. De fet, bona part de la sèrie es rodarà a la nova seu de Cal Reig. I s’emetrà l’any 2025, per 3Cat (plataforma de TV3) i per l’“streaming” MAX (fins ara anomenat HBO).
La sèrie estarà ambientada a l’estiu, en el si d’una família de tradició castellera. “Aquí entra el llegat psicològic d’una família castellera. Passes la tradició, els valors, però també tot allò que la societat no ha resolt”, explica Dolera.
I és que “Pubertat” es basarà en la tensió entre tradició i modernitat. Que li serveix a Dolera per parlar de Cal Reig. “L’equipament és molt xulo. Igual que la idea de la sèrie, també barreja la tradició tèxtil i la modernitat arquitectònica”, explicava dimarts, durant la visita de preproducció que ella i el seu equip van realitzar dimarts. Una jornada en la qual va atendre Diari de Terrassa i va reflexionar sobre l’abordatge de les agressions sexuals (temàtica de la sèrie), en tots els àmbits de la societat.
“Les colles castelleres estan molt connectades amb els debats socials actuals i es preocupen constantment per fer funcionar d’una manera ètica i compromesa”, explica.
Probablement per això, la colla escollida va ser Minyons. El seu president, Jaume Maeso, explica: “Creiem que van venir a buscar Minyons pel nostre tarannà”. De fet, va ser la primera colla que va crear un grup de dones, l’any 1980 (i va fer el primer castell a plaça 100% femení). I en relació a les actituds masclistes dins el món casteller, afegeix: “El que passa a un poble, passa a una colla”.
El president de Minyons també reconeix la sorpresa total quan es van posar en contacte amb ells: “Primer no enteníem res, com passa amb aquestes coses!”.
Posteriorment, la productora va activar un càsting dins la colla, per trobar actors secundaris que siguin veritables castells. “A veure quins secundaris terrassencs passen el càsting i diuen alguna frase!”. En aquest punt, Dolera feia un incís: “‘Oju’ al talent actoral que hi ha dins la colla”.
Tot plegat, ha estat un “totum revolutum” durant les darreres setmanes. I un cop es va fer públic, va arribar una pluja d’enhorabones a les xarxes socials.
Aquest rodatge és, ara per ara, el de més impacte mediàtic que viurà la ciutat de Terrassa l’any 2024.
Com no pot ser d’una altra manera, la Terrassa Film Office està en plena gestió amb moltes de les localitzacions de rodatge des del mes de març. “Estem molt il·lusionats i implicats de manera directa en aquest rodatge –que serà un repte–, oferint tot el suport possible”, explica Lucrecia Sánchez, responsable de la Terrassa Film Office.
Jesús Moreno, localitzador de la sèrie, explica que de les 13 setmanes de rodatge, 5 i mitja passen a Terrassa. “Hi haurà un 40% de la sèrie gravada a Terrassa”. De fet, una altra gran part serà rodada a cases del Maresme, concretament escenes d’interiors. Si coneixes Terrassa, la reconeixeràs”, afegeix. “Si rodem al Raval i surt l’Ajuntament la idea és no amagar per exemple els escuts de la façana”, afegeix.
Expectació a Cal Reig
Tot i que el rodatge encara no ha començat (el primer dia serà el 30 de juny al Raval, durant la diada castellera de Festa Major), l’ambient ja s’ha desfermat. Com durant la visita de Leticia Dolera de dimarts a Cal Reig. “On és la samarreta de Minyons, perquè es faci la foto?”. “Ostres, ens l’hem descuidat!”, respon Sergi Castells, cap de comunicació de la colla. Gestió eficaç i immediata: marxa 10 minuts a l’antic local i torna amb una samarreta.
Comença la sessió de fotos i Dolera, detallista, li demana al fotògraf de DT Alberto Tallón poder veure com han quedat les imatges. “Mmm… I a veure aquesta? Ah, mira!”, van comentant l’una amb l’altre. Mentrestant, Laia, productora, acaba d’enllestir el “timing” de la publicació. “Llavors ara fem xarxes socials i demà sortirà a la vostra revista?, diu en divertit lapsus, sobre el Diari de Terrassa. “Que a Terrassa tenim el nostre diari cada dia”, tanca Maeso amb una rialla.