Cultura i Espectacles

“Flanêurs” de l’Ateneu Terrassenc

L’Ateneu Terrassenc celebra aquest divendres el 28è aniversari, amb una festa a La Coral (18 hores). Aprofitem per parlar amb Ramon Vidal i Ferran Peña, expresident i president. Els “flanêurs” surten al carrer

Ramon Vidal (esq.) i Ferran Peña, expresident i president / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Walter Benjamin els va descriure com personatges literaris i observadors –sinó exploradors-, del carrer. Fer-se amb la complexa riquesa del paisatge urbà, des dels seus cafès, places i bulevards.

Potser d’aquesta fusta estan fets els “ateneistes”, membres de l’Ateneu Terrassenc que cultiven l’interès per les ciències socials i culturals. Aquesta setmana fan festa, amb el seu 28è aniversari d’aquesta segona època moderna (d’ençà que van recuperar l’entitat l’any 1996).

Durant la festa a La Coral, s’atorgaran els premis Soci d’Honor a Maria Rosa Raspall i Cabré i el d’Ateneista d’Honor a Isabel Marquès.

“L’Ateneu ha viscut una evolució en els darrers dos anys”, explica Ferran Peña, triat nou president escassament fa un mes, “en el qual hem passat d’estar més tancats als nostres actes a passar a obrir-nos a la ciutat”. Una de les iniciatives que ho exemplifica és el projecte barris de Terrassa, que inclou una ruta cultural per un barri de Terrassa de la qual aquest juny s’arribarà a la 17a edició.

Façana entre el carrer Sant Quirze i el carrer Baldrich / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Serà amb la passejada per Sant Pere, en la qual el mateix Peña fa de guia. O d’antropòleg. O millor dit, com hem dit a l’inici, de “flanêur”: “És com una pel·lícula, en la qual expliquem els elements sociològics i personatges del barri que l’han creat”.

A més, en l’últim any ha anat acompanyat d’una mostra col·lectiva d’art, en el centre cívic o casal del barri. Aquest 31 de maig s’inaugurarà, concretament, la sisena edició al Casal Cívic de Sant Pere.

Al carrer de Sant Quirze

L’Ateneu està format per uns 200 socis i tenen la seva seu al carrer de Sant Quirze (número 2), fent cap de cantó amb el carrer de Baldrich. Un edifici de sobra conegut a Terrassa com les oficines de la Policia Nacional. També hi ha el Consorci de Normalització Lingüística… I fins a mitjans dels anys cinquanta, un preciós edifici modernista (el Centre Mèdic) que inexplicablement va ser enderrocat.

Allà fan les conferències. “Però sortint del caire polític i religiós, sense cap etiqueta de cap mena”, matisa Ramon Vidal, antic president de l’entitat. “Ara en fem moltes de ciències, sobretot en col·laboració amb l’Associació Astronòmica de Terrassa”, afegeix. Aquest mateix dijous, de fet, Jordi Miralda parlarà sobre forats negres (a partir de les 19 hores).

Ferran Peña (esq.) i Ramon Vidal, president i expresident / NEBRIDI ARÓZTEGUI

També hi ha classes de cant, clubs de lectura, les activitats d’Amics de l’Òpera, el club d’escacs, els poetes terrassencs, les converses de francès amb Lídia Anoll, el taller d’escriptura amb Sílvia Alcàntara… “Però el més popular són els jocs de ‘rummy’”, diu mig de veritat mig de broma Ramon Vidal. “És l’activitat amb públic més gran, de 80 i escaig anys, i fins i tot de més de 90”, matisa. I és que a l’Ateneu, “els joves els considerem els recent jubilats de 65 anys”, diu Vidal, talment una “boutade”.

I el relleu generacional de l’entitat? “L’Ateneu el freqüentem persones de certa edat, que busquem una cultura més aposentada. És normal que els joves estiguin en altres espais més marxosos”, explica, sense ombra d’enveja.

“Flanêurs” de l’Ateneu Terrassenc
To Top