Cultura i Espectacles

Un mural a Can Parellada pintat a 400 mans

El grafiter Pep Walls impulsa un mural de 100 metres quadrats a l’Institut Ègara, a Can Parellada, en el que participen centenars d’estudiants

Pep Walls i diversos estudiants de l’Institut Ègara, acabant de pintar el mural de 100 metres quadrats / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“És com un puzle gegant”, visualitza el grafiter Pep Herrera (Bellmunt del Priorat, 2000), conegut artísticament com a Pep Walls.

I un puzle en el qual els estudiants de l’Institut Ègara han participat amb el seu gra de sorra. Bé: amb la seva pinzellada. I és que el nou mural a l’exterior de l’institut ha estat pintat amb la participació d’uns 400 alumnes del centre: en tandes de tres hores i grups de 20 persones, han seguit les ordres del grafiter durant vuit jornades de feina.

Es tracta d’un projecte d’art social, que el mateix institut va encarregar a Pep Walls. El grafiter està especialitzat en art col·laboratiu, entès com aquell que es pinta des d’un “nosaltres” i té una intenció “comunitària”. “Hem treballat també en espais de compromís social com cases d’acollida per menors, així com centres de persones refugiades”, explica. Així i tot, aquest és el mural més gran que ha realitzat de forma col·lectiva.

Joves de l’Institut Ègara, pintant el mural / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Tot un colorit mural que també ha estat co-dissenyat pels alumnes. Nagore Giménez, de 13 anys i alumna de 2n d’ESO, explica: “Vam fer una classe prèvia per parlar de quins símbols del barri s’havien de veure al mural. I vam dir el castell de les Fonts, l’estació de Ferrocarrils…”.

I així estan reflectits al mural, igual que la riera de les Arenes, el bosc de la serra de Galliners (aferrat a “l’insti”) i les casetes de les Arenes i les Fonts. “Elements dels dos pobles”, diu Nagore, en referència a ambdós barris. “Per nosaltres són pobles”, afegeix.

Joves de l’Institut Ègara, pintant el mural / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Lucía Perera, de 14 anys i també estudiant de 2n d’ESO, afegeix que potser faltaria haver dibuixat també el camp de petanca, que considera molt representatiu. “Però està superbé, hi posa molt de color”.
Un cop es va fer el “brain-storming” dels alumnes amb Pep Walls, el grafiter va resignificar els indrets triats amb el meu estil. “Faig un estil molt colorit, de contrastos, sense traç ni outline”, explica. “És un trencadís de colors que, a mesura que t’hi acostes, ves identificant els símbols”, afegeix.

També han afegit un dibuix que no correspon amb cap espai geogràfic real: Una persona jove obrint una gàbia. “Així hem volgut representar el lema de l’Institut Ègara, que és ‘Aprendre a volar’”.

També pel barri

“El mural no només esdevindrà un símbol per a l’institut sinó que és una obra per al barri en la que volem que els veïns s’hi identifiquin i l’acullin amb l’estima que mereix”, enraona Pep Walls.

Joves de l’Institut Ègara, pintant el mural / NEBRIDI ARÓZTEGUI

De fet, ja durant les sessions de pintura s’hi han acostat molts de veïns. “Hi ha un jubilat que cada matí em porta l’esmorzar i també uns paletes que ens han ofert una bastida”, explica Walls. A més, la tarda de dilluns es va posar a avançar uns detalls tot sol i se li van acostar uns nens del barri, als quals va animar a que pintessin una mica tot i no ser part oficial del projecte.

“Això és el que entenem per apoderament, en les que participa la comunitat”, remata Walls.

FOTOS | Alumnes de l’Institut Ègara pinten un gran mural

Un mural a Can Parellada pintat a 400 mans
To Top