Cultura i Espectacles

Punk amb denominació d’origen Vallès

El segell Puto Zerdo Records acaba d’editar l’àlbum “Vallès Punk Rockers Vol. VII”, un recopilatori d’una quinzena de bandes de punk de l’entorn de Terrassa, tant actuals com mítiques. “El punk al Vallès és una mica diferent, és més melòdic”, sosté l’impulsor Abel Bonilla, qui fa un recorregut per l’origen del recopilatori

L’àlbum es pot trobar la botiga de vinils Hdscollectors, al carrer de Vinyals / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El Vallès “is diferent”. I el seu punk, també. “Podríem dir que és més melòdic, en comparació al de Barcelona, més agressiu”, explica Abel Bonilla, responsable de la discogràfica independent Puto Zerdo Records.

Un so vallesà amb Denominació d’Origen, que queda palès en aquest “Vallès Punk Rockers Vol. VII”, un àlbum que s’ha editat en format vinil i que es pot comprar a 15 euros a la botiga Hdscollectors, el bar Tramuntana i el bar Eloi, així com a altres punts de venda de Sabadell i també de Barcelona.

“No guanyem pasta, amb el disc”, explica Bonilla, més conegut en el sector pel seu sobrenom “Mari Tere”. “L’objectiu és difondre el punk-rock, que és la filosofia de Puto Zerdo Records”, afegeix. De fet, aquesta petita discogràfica´és la responsable dels quatre recopilatoris de punk DO Vallès publicats fins ara. “Vam començar l’any 2010 i els editàvem en format CD”, explica Mari Tere. “Ara hem batejat aquest àlbum com el 7è volum per fer com un joc, deixar la data oberta”, afegeix el responsable.

Del CD al vinil

La diferència és que en els àlbums anteriors també s’incloïen algunes bandes internacionals (Argentina, Mèxic) i estatals (Madrid, Saragossa). “I també que en comptes fer-ho en CD, ara ens hem passat al vinil, que sembla més seriós”, matisa Mari Tere. De fet -i paradoxalment-, el format CD ha mort estrepitosament; mentre que la seva víctima de fa tres dècades -el vinil- viu una nova joventut.

A més a més, l’àlbum està dedicat a Antonichi i a Jorge, vocalistes i membres d’Ostiaputa i Código Neurótico, respectivament. Ambdós han traspassat en els darrers anys, tot i que són molt presents en el seu circuit musical. De fet, Ostiaputa es va retrobar el 2023 per fer una darrera gira, dedicada també a la memòria dels eu amic Antonichi.

Pel que a fa les bandes, la meitat ja no estan en actiu (Código Neurótico, Necrofilia), mentre que l’altra part fan concerts, com ara The Anti-Pàtiks (Ullastrell), Penkas DS, Desquci (Terrassa), Batec, Kasparrata (de Barberà), Encefálica (de Rubí)…

Poques sales on tocar

Tanmateix, la rica escena de grups no es trasllada a un circuit variat de sales musicals on fer directes. “A Terrassa ens hem quedat gairebé sense sales on tocar”, diu Mari Tere, tot rememorant espais desapareguts com Scorpions i Facto Vell.

Membres de Desqucia, amb el disc

“Ara bé, Sabadell està igual de fotuda que nosaltres”, afegeix. “En canvi, dels Pirineus cap amunt, el tracte és diferent. Tenen més respecte per la música”, sosté amb cert gust agredolç.

La cervesa és del punk

Així mateix, l’univers de la música punk també està lligat als ambients de la cervesa artesana, amb lligams com la connexió Ullastrell i la microcervesera Anti-Pàtiks.

De fet, aquesta casa ha tret una línia de cerveses batejades amb noms de les mítiques bandes de punk com Ostiaputa (una imperial stout) i Código Neurótico (torrada stout), The Anti-Pàtiks (pale ale) i la Batec.
També és molt famosa la fira de la cervesa artesana d’Ullastrell, impulsada justament des d’aquest univers sociocultural i que se celebra al febrer.

Per cert, la següent trobada cervesera serà la Fira de la cervesa artesana de Terrassa, que se celebrarà l’1 de juny a la plaça del Progrés.

Punk amb denominació d’origen Vallès
To Top