Cultura i Espectacles

“Ha esclatat la ginesta a Can Boada”

Els guarniments florals arrenquen diumenge amb la festa de la Santa Creu i l’Arbre de Maig, a la Sagrada Familia (Ca n’Aurell). Es decorarà amb flor de ginesta, que ja ha esclatat als voltants de Terrassa (com ara el ginestar de Can Boada del Pi). En parlem amb Joan Molina i Manel Díaz

Colles de cultura popular, l'any passat / ARNAU ALCALÀ

Estàvem tan reclosos a casa per evitar les pluges dels darrers dies, que no ens hi vam adonar. Però quan vam tornar a sortir a passejar, el ginestar de Can Boada del Pi havia esclatat.

Són flors de maig, amb les quals guarnir creus i carrers. Com ara a la Festa de la Santa Creu i l’Arbre de Maig, que se celebra aquest diumenge a Ca n’Aurell. Una festivitat -entre la litúrgia religiosa i la cultura popular-, que organitza l’Esbart Terrassa des de 1985, a la parròquia de la Sagrada Família.

De fet, els membres de la colla sortiran dissabte a aplegar ginesta, amb la qual confeccionaran les tradicionals enramades. Aquestes serveixen per guarnir la Creu de Terme que hi ha davant la parròquia.
Si bé la ginesta és la planta que protagonitza estèticament la festa, també pengen una enramada d’esparreguera, mentre que als peus hi posen clavells, formant una tolla de flors. De fet, tindran continuïtat en la festa del Corpus i les consegüents catifes de flors.

Ginestar de Can Boada del Pi, amb la ciutat al fons

I és que les festes de flor responen a allò que el camp català ofereix a cada moment. Per això, aquests dies és habitual veure veïns de Can Boada del Pi tallant algunes branques de ginesta per casa seva. També es pot trobar a bastament als barris del sud. Prop del Parc Vallès, per exemple, hi ha la zona d’on la treuen els voluntaris de l’Esbart Dansaire. També en brota als marges de la riera camí de Rubí. De fet, les pluges de dilluns l’han deixat més fresca i de color viu que mai, després de mesos concatenats de sequera.

També es poden trobar rams de ginesta a parades del Mercat de la Independència (com Ca n’Oliveró, amb horta a Ullastrell). Igualment, Fupar ha popularitzat els rams de ginesta per la Fira Modernista, com es veurà el pròxim diumenge 12 de maig.

Programació

La festa arrenca a les 10.30 hores, amb les actuacions de colles de cultura popular: diables, el Drac Baluk, la colla del Bitxo del Torrent Mitger, Amunt i Crits… “Posteriorment, a les 12 hores, es farà l’homenatge als padrins de la festa”, explica Manel Díaz, mebre d’Esbart Terrassa.

El rector, beneint la Creu de Terme / ARNAU ALCALÀ

“Enguany són Maica Valls i Puig, per la seva tasca amb la canalla de l’escola El Cim; així com Mossèn Josep Esplugas i Capdet, anterior rector de la Sagrada Família i molt involucrat en la festa”, afegeix Díaz. La festa prosseguirà amb el ball de la coca, la benedicció de la creu de terme i els pans. Finalment, arrencarà l’eucaristia a l’interior del temple (12.30 hores), amb la peculiaritat que els gegants hi ballen.

Des de 1952

Joan Molina, president de l’Esbart, explica que l’origen de la celebració a Terrassa es podria deure a l’arribada d’un veí de Marganell -petita població a la falda de Montserrat-, qui es va establir a Ca n’Aurell i va portar amb ell el costum. Si bé no està documentat, allò que sí que se sap de cert és que “la festa es va començar a celebrar a partir de 1952, amb la col·laboració de l’agrupació cultural de la Sagrada Família i sobretot de l’Esbart”.

“La festa fou instaurada per Joan Calsina, en un acord amb els pagesos del terme i el mossèn Joan Fortuny per beneir la collita que creixia als barris propers a Ca n’Aurell”, afegeix Molina. Tant és així què, durant la missa de celebració es repartien panets amb una creu marcada per donar gràcies per la collita d’aquell any.

A partir de 1955 s’introdueix el típic ball de la coca, interpretat per l’Esbart, fins que va desaparèixer l’any 1973 (prohibida pel rector de llavors). I cal saltar fins 1985, quan la festa és recuperada per un grup de persones capitanejat per Lluís Puig (qui actualment viu a la Catalunya Nord, en espera de la Llei d’Amnistia).

El grup vallesà La Troba Kung Fú cantava: “Ha esclatat la ginesta a Puiggraciós, canta la flor i ensenya el seu tresor. Qui el pren sempre és presa del record, guany i condemna del curiós”.
I després de la pluja, també ha esclatat a Can Boada.

“Ha esclatat la ginesta a Can Boada”
To Top