Cultura i Espectacles

Genny Murià en tres dimensions

L’artista terrassenca porta la seva mostra “con.Nex.ions” a la sala Paüls fins al 30 d’abril

Murià, envoltada d’algunes de les seves obres / Alberto Tallón

Són tres punts de vista: matèria, intel·lecte i ànima. Les tres dimensions, també, de la mateixa disciplina artística que treballa –principalment- Genny Murià: l’escultural.

I és que aquestes tres dimensions (que signifiquen estats anímics, emocions…) són inherents a tota obra escultòrica que d’entre les mans de Murià es forgi. I que ara s’exposen a la sala Paüls, que des de fa una setmana i fins al dia 30 d’abril exhibeix lla mostra “con.Nex.ions”.

“Els nexes són les connexions dels uns amb els altres”, explica Murià, passejant entre les seves obres, a la petita i acollidora sala del carrer Salvador Busquets, 20. El mateix dia de la inauguració, el passat divendres –sosté Murià- ja es van donar algunes de les mateixes connexions entre els espectadors que s’hi van aplegar. Nexes entre aficionats a l’art, que són nexes entre la singular cosmovisió de l’artista terrassenca.

Per una banda, hi trobem els “personatges”, unes estatuetes de bronze que repliquen la silueta humana. “Són com nosaltres: ‘nos’ i ‘altres’. I nosaltres i els altres som mateixos, estem aquí fusionant mons i universos”, destaca Murià.

Unes peces de fundació a les quals va afegint colors. “Al principi, durant la pandèmia, no ho vaig fer. Però ara hi poso colors, per canviar l’actitud envers tot, malgrat que encara hi hagi guerres”, diu vessant optimisme.

Urnes pròpies de l’art funerari

Un segon apartat mostra unes urnes fetes en acer inoxidable pròpies de l’art funerari, que ja van estar exposades a la Casa Alegre de Sagrera l’any 2020.

Un tercer conjunt el mostren les escultures d’alabastre. “És una pedra que m’aporta molta transparència, em dona una expressió molt polida”, enraona Murià, mentre frega amb la palma de la seva mà a la textura exterior de l’alabastre. “Cada peça explica quelcom, així com cada color té una vibració”, puntualitza.

També hi ha pedres arenisques, que texturitzen alguns quadres. I escultures de vidre, una tècnica que va aprendre fa pocs anys a un taller artesà de Segovia.

Com es veu, són tota mena de materials que toca Murià. “Clar, jo vaig aprendre directament els oficis, no estrictament la part artística”, explica. D’aquí que connecti amb infinitat de materials per treballar. Materials que sovint li arriben des d’una passejada pel parc natural de Sant Llorenç o d’altres espais naturals. “No és que recicli materials recollits al bosc, com que passejant-hi, una pedra amb silueta de caragol em pot inspirar per una imatge que vull reproduir”, explica Murià.

Unes inspiracions que donen sentit al recorregut de l’exposició de “con.Nex.ions”: “Comencem per un ‘big bang’. Passem per les terres. Les pedres. L’aigua, el coneixement, la llum, el poder…”. I que es poden veure fins al dia 30 a la sala Paüls, impulsada per Jordi Paüls. “Ja que tenim tan poques sales a Terrassa, per mi era molt important ser a la sala Paüls. Terrassa sempre serà la primera opció”, conclou Murià, qui no debades participarà pròximament en diferents mostres col·lectives com Art Kasel, l’Art Expo de Nova York, la Biennale de Venezia, Art París… “Però volia que Terrassa fos la primera, abans de sortir a fora”.

To Top