Després de dos anys coincidint en cap de setmana, Sant Jordi torna a caure en feiner. De fet, en dimarts, ja que el 2024 és any de traspàs i se salta el dilluns.
Certament, no hi ha cap bola de vidre màgica amb la qual vaticinar el futur. Però també és cert que “entre llibreters es considera que el dia feiner juga a favor de les vendes terrassenques”, sosté Antonina González, de la llibreria infantil Bambú (al carrer Volta). Marc Caparrós, des de la llibreria Cinta (carrer de la Palla) “Que sigui una jornada laborable és el que sempre hem volgut”.
I és que un dia feiner, el ciutadà no té tant de temps de fer una escapada a Barcelona. “O anar-se’n de cap de setmana, quan coincideix en dissabte o diumenge, que és el que es fa molt a Terrassa”, afegeix Ernest Urdi, de la llibreria L’Andròmina (carrer de Sant Llorenç).
De fet, l’any passat va ser un Sant Jordi “dolent”, creu Àlvar Masllorens, llibreter de La Temerària. “Hi va haver una punxada de vendes tant el dissabte com el diumenge”, explica, “perquè Barcelona va fer molt bona campanya publicitària i va arrossegar gent d’arreu”. Es refereix a la “superilla literària”, un concepte que vinculava la gran aposta urbanística dels Comuns (les “superilles”) amb la cultura.
Igualment, Marc Caparrós afegeix un altre factor distorsionador: “Fa uns cinc anys, gairebé es va solapar Sant Jordi amb la Setmana Santa”. No obstanta això, hi ha un component idiosincràtic terrassenc, a parer d’Ernest Urdi. “Un cop passada la pandèmia, Terrassa ha tornat a ser una ciutat dormitori. Excepte la restauració, les altres activitats de cap de setmana hi passen estepicuros”, diu amb una rialla, en referència a les bales de palla que roden pels carrers buits d’un “western” nord-americà.
A més, cal observar i entendre el canvi sociològic dels darrers quatre anys. “Des de la pandèmia, hi ha hagut un canvi molt fort en l’hàbit de compra de moltes persones, tirant cap a la venda en línia”, destaca Alzira Padín, de la llibreria Synusia. “Però crec que la gent tornarà a demostrar que aposta per les llibreries independents i que li agrada habitar els carrers i les places”, defensa.
Finalment, altres factors són més aviat fruit de l’atzar, com unes obres. “L’any passat, teníem tot el carrer de la Font Vella aixecat”, recorda Jesús Ramon, cap tècnic de la llibreria Abacus. “En canvi, ara ja és de vianants. I a més, hem fet la redistribució interior de la botiga. “Esperem un bon Sant Jordi”, sosté, satisfet.
La polèmica de Barcelona
A més, el Sant Jordi de 2024 ve marcat per la polèmica que esquitxa Barcelona, després que s’anunciés que llibreries i editorials hauran de pagar per muntar estand al carrer. “A Barcelona estan mercantilitzant la diada, quan el que cal és ajudar als llibreters, que som els que mantenim el sector del llibre durant tot l’any”, sosté Urdi. “Al final, li estan traient el caràcter popular de la festa”, afegeix.
En el cas terrassenc, les llibreries ja paguen un cànon a l’Ajuntament de Terrassa. Alguns dels llibreters consultats, però, ho consideren un preu raonable i creuen que el consistori ha posat facilitats –en els darrers anys– per poder allargar els dies de fira de carrer. Aquest 2024, hi haurà parades de llibres a la Plaça Vella el dilluns 22 d’abril i el dimarts 23.
Xavi Coral, a la Casa Alegre
El periodista terrassenc Xavi Coral juga a casa aquest dijous (4 d’abril). I és que presenta la seva novel·la “Aprendre a esquivar les bales”, a la Casa Alegre de Sagrera. Es tracta d’una presentació organitzada per la llibreria Cinta que començarà a les 18.30 hores. Corral estarà acompanyat per Pere Mas i Tian Riba.