Cultura i Espectacles

Els Beatles, a la pantalla gran

El Cine-Club d’Amics de les Arts projectarà el film “A hard day’s night”

George Harrison, Ringo Starr, Paul McCartney i John Lennon

Encara que pugui semblar estrany, The Beatles van ser protagonistes d’algunes pel·lícules i el Cine-Club d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals en recupera una, que es podrà veure el pròxim dijous 4 d’abril, a partir de les 19 hores, a la Sala Joaquim Vancells. Es tracta del film “A hard day’s night”, que és de l’any 1964 i que la va dirigir Richard Lester, cineasta dels Estats Units que, entre altres títols coneguts, va ser el director de “Superman, la pel·lícula”, “Els tres mosqueters” o “Robin i Marian”.

L’entrada serà lliure, amb taquilla inversa. “A hard day’s night”, que quan es va estrenar aquí es va titular “¡Qué noche la de aquel día!”, narra les vicissituds d’un dia del famós grup de Liverpool, en el qual decideixen trencar totes les normes i anar a la seva. Per aconseguir-ho, hauran d’esquivar als seus fans, evitar als periodistes i desobeir als seus mànagers. Tot en clau d’humor i, com és d’esperar, amanit amb diversos temes del grup que, llavors, escalava ferm en el cim de la fama i l’èxit.

La pel·lícula va tenir el seu reconeixement i, fins i tot, va estar nominada a dos Oscars en l’edició de 1965, concretament al millor guió original, premi que, finalment, va recaure en el film “Father Goose” (titulada “Operación Whisky” aquí), protagonitzada per Cary Grant, i a la millor orquestració de música, adaptació o tractament, que es van endur “My Fair Lady”, dirigida per George Cukor.

Els mateixos Beatles es van encarregar d’escollir el títol del film, tot i que la cançó homònima no la van compondre fins acabat el rodatge. Moltes de les seqüències es van rodar sense assajos previs i altres es van haver de repetir moltíssimes vegades, en especial per l’excessiu “menfotisme” de John Lennon que, sembla ser, improvisava sovint.

Després, “Help”

L’èxit d’aquesta pel·lícula en va promoure una segona, també dirigida pel mateix Lester i que es va titular “Help”, el nom d’una de les cançons més famoses de la formació britànica. Va ser l’any 1965 i també tenia tocs de comèdia, a més del lluïment musical dels seus protagonistes. Va estar nominada als premis BAFTA, en les categories de millor fotografia i millor vestuari. Més tard, The Beatles van tornar a fer una incursió destacada en el món del cinema, però en aquest cas amb una pel·lícula de dibuixos animats, amb un nom de cançó, també. Va ser “Yellow Submarine”, de l’any 1968.

To Top