Cultura i Espectacles

Que caigui el teló!

El 50è premi Ciutat de Terrassa acaba diumenge, amb l’actuació de la companyia El Triangle a la Sala Crespi (18 hores). Es tanca així una edició amb més actes que mai (16), tant a concurs com fora de competició. En fem un balanç inicial amb Jordi Serra

Un moment de “La Colometa (Somnis d’envelat)”, l’obra que tancarà el concurs

El teló està a punt de caure. Una funció més i el casal Sant Pere i la sala Crespi diran adeu a la 50a edició del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre.

Concretament, serà aquest diumenge, 24 de març, amb la funció de “La Colometa (Somnis d’envelat)”. L’obra de la companyia El Triangle (de Barcelona) arrenca a les 18 hores i és la darrera que a concurs. Al voltant de les 19.30 hores, quan acabi l’adaptació de “La plaça del diamant”, el teló caurà tant per la funció com pel conjunt de l’edició de 2024.

“Hem fet un certamen molt intens, esgotador en l’àmbit d’organització, però molt satisfactori”, diu Jordi Serra, membre de la Comissió Organitzadora. “Enguany, per celebrar que era la 50a edició, hem afegit també una gala inaugural potent i un extra de sis funcions fora de concurs”, afegeix.

Això, a banda de l’evident sobreesforç, també ha resultat en unes bones dades d’assistència. En conjunt, es preveu que se superi el llindar de les 3.000 butaques ocupades. I és que a falta de la funció de demà i la gala de premis, ja s’han arribat als 2.885 espectadors.

“Tenim una mitjana de 200 assistents per obra”, diu Serra, sense amagar que també –com en la vida– hi ha llums i ombres. “Les funcions de dissabte al vespre eren la novetat i ha costat més atraure públic”, sosté.

Amateurs “since” 1966

Serra també fa una reflexió sobre el relleu generacional del món teatral. “No aconseguim arribar al públic d’entre 20 i 40 anys; hi venen, però no en el percentatge que correspondria estadísticament”. L’edat de criança són dos factors que poden tenir a veure.

Comèdia i musicals

Per temàtiques, enguany cal destacar la comèdia i el musical com els gèneres que més han triomfat. “‘La botiga dels horrors’, dels terrassencs PAM, va funcionar molt bé; com ‘Políticament incorrecte’, de 34 passes, també de Terrassa”, explica Serra.

“Llavors hi ha hagut tardes realment memorables, com la funció d’‘Els Miserables’: després de quasi quatre hores de musical, la gent estava dreta aplaudint”, destaca Serra. I més recentment “La nit de Sant Joan” va aplegar més de 300 espectadors.

20 d’abril

La gala d’entrega dels premis tindrà el propvinent 20 d’abril. Enguany no es manté l’habitual ubicació de la plaça de la seu d’Ègara. “En aquest 50 aniversari, havíem de tornar a casa”, matisa Serra.

La gala comptarà amb una petita teatralització que dinamitzi l’entrega dels premis, que prèviament hauran deliberat el jurat general, el jurat juvenil i la votació popular.

Homenatge

A més, amb motiu d’un any tan assenyalat com aquest 50è aniversari del premi, membres del casal de Sant Pere s’han dedicat a fer recol·lectar material històric. “Volíem documentar el passat recent, per tal que quedi constància”, sosté Serra. Tot assumint que la feina d’arxiu és, de vegades, una mica grisa o poc lluïda. “I resulta que ens hem trobat que ha estat molt fàcil i planer, perquè hi ha hagut gent abans que nosaltres que ja havia obert el camí, fa dècades”.

O sigui, mai s’ha apagat una flama encesa tots aquest temps, dins del casal. “Igual que nosaltres passarem, però d’altres vindran en el futur i es trobaran el que nosaltres els deixem”, enraona. “Volem retre un petit homenatge a gent que ja no hi és”.

Que caigui el teló!
To Top