Cultura i Espectacles

“Ja no es conten contes”

Dissabte se celebra la 4a edició de la fira Enfila’t, que aplegarà contacontes i il·lustradors a la plaça de la Torre del Palau d’11 a 19 hores. En parlem amb els organitzadors, Joan Salvador i Toni Massagué

Joan salvador (esq.) i Toni Massagué, amb els "ninots de cartró" de salvador per acompanyar els contacontes / ALBERTO TALLÓN

A priori, podria semblar una afirmació derrotista. “Ja no es conten contes”, que diu Joan Salvador. Ans al contrari: no és més que el toc d’atenció dels organitzadors de la 4a edició de la Fira Enfila’t, que se celebra a terrassa aquest dissabte.

No és derrotista, perquè no es queden de braços plegats, sinó que és una crida a passar a l’acció, a visitar la plaça de la Torre del Palau al llarg de dissabte. Des de l’entitat Vet Aquí Que ja ho fan: els seus membres aniran contant contes de forma seguida d’11 a 19 hores (tret de la franja del migdia). “A més, diferents escriptors d’aquest gènere, així com il·lustradors, faran tallers gratuïts per a les famílies assistents”, afegeix Toni Massagué. Entre d’altres, el de la il·lustradora egarenca Marta Benedí, qui precisament és l’autora del cartell de la fira d’enguany.

A més, a les 12 hores hi haurà un dels actes principals: la conversa amb l’autor terrassenc convidat del 2024, Josep Górriz.

Contes per a adults

Els actes de la fira, però, hauran arrencat la vigília. I és que la llibreria Cinta acull divendres, a partir de les 19 hores, una sessió de contacontes per a adults, a càrrec de Pep Duran. “Volem treure la imatge que els contes només són per a nanos”, planteja Joan Salvador, com pot ser l’obra de Pere Calders.

A parer seu, els contes són del tot vigents a qualsevol cicle de la vida. “A les residències de gent gran és màgic el moment que es crea quan hi anem a fer contacontes. Però també quan estàs a la sobretaula d’algun dinar amb colla. I una mica animats pel menjar i beure, es queden bocabadats si et poses a explicar un conte en veu alta”, diu Salvador.

Encara més, afegeix: “La gent calla, deixa de mirar el mòbil, para l’atenció en la història…”.

Llavors, per què sembla que l’hàbit de contar contes s’estigui perdent en l’àmbit social? “Realment, la narració oral ha existit a totes les èpoques de la història, des que l’home vivia a les cavernes i els explicava tot envoltant una foguera”, fa la mirada enrere Salvador.

La imaginació perduda

“I s’havia mantingut fins fa poc. Els meus avis encara m’explicaven contes. Però avui en dia, mires l’entorn i fa la sensació que ja no es conten contes”, confessa. Amb quina edat perdem la gràcia d l a imaginació?

De fet, posa un exemple per il·lustrar la situació: “El públic que va a les sessions de contacontes és realment jove. Són criatures de 3 a 5 anys, amb sort arriben als 6 anys. Però els altres ja no hi van, probablement perquè avui dia tenen més maquinetes amb les quals jugar”, sosté aquest veterà contacontes.

Un trencament de la narració oral que, tanmateix, no quadra del tot en una societat en la que tot és “storytelling”.

Una batalla que no presenten en solitari els contacontes i escriptors, sinó que compten en la mateixa trinxera amb editorials i llibreries.“L’editorial convidada d’aquesta edició, la qual tindrà estand propi a la fira, és Excellence. Està especialitzada en conte il·lustrat i prové de Caldes de Montbui”, explica al seu torn Toni Massagué.

També muntaran estand dues llibreries independents de Terrassa, adreçada al públic infantil. Es tracta de Bambú i Colors. “Cal defensar les llibreries petites, perquè són les que tenen una atenció especial per la canalla, mentre lluiten per sobreviure”, enraona Massagué.

En definitiva, un atac des de tots els fronts per evitar que es trenqui el fil de la transmissió de la narració oral, generació rere generació.

“Ja no es conten contes”
To Top