Cultura i Espectacles

“Vilken Kväll, Bobo!”

Crònica

Un instant del concert de Bobo Stenson, la nit de dijous a la Nova Jazz Cava / LLUÍS CLOTET

Bobo Stenson Trio “Sphere”
Dijous 7 de març del 2024
Nova Jazz Cava
Bobo Stenson – piano, Anders Jormin – contrabaix. Jon Fält – bateria i percussió

Parlar de Bobo Stenson és parlar de la història viva del jazz, parlar, d’un d’aquells referents vius que cada cop en van quedant menys a sobre dels escenaris, i, tanmateix, és parlar també d’una de les icones del segell ECM records.

El pianista suec, que ja havia visitat la ciutat egarenca formant part del combo de Charles Lloyd ho feia aquesta vegada com a sideman del seu propi trio.

Stenson de 80 anys va pujar amb puntualitat a l’escenari de la nova jazz cava davant d’un públic tremendament fidel i amb desig de retrobar-lo, “in person”. El discurs i proposta del sideman de la tecla, va pivotar sobre el seu treball anomenat Sphere i publicat l’any 2022. I per esferes i atmosferes qui millor que el duet que acompanya a Stenson, el contrabaixista Anders Jormin que ja era referència i puntal del so de Charles Lloyd i el baterista i percussionista Jon Fält.

El cubà Silvio Rodríguez

La proposta del trio suec, va fer rutllar la nit egarenca sense cap mena de sobresalt i oferint una “masterclass” d’aquelles que costen d’oblidar, va fer quatre concessions que marxaven una mica del seu darrer treball, “Uhuru sasa” del saxofonista Gary Bartz, El mayor i el bis “Canción contra la indecisión” del cubà Silvio Rodríguez.

Un instant del concert de Bobo Stenson, la nit de dijous a la Nova Jazz Cava / LLUÍS CLOTET

El concert si portes una nota d’aquelles d’examen o d’opinió no en pot portar una altra que no sigui un deu. Exquisit, sobri, d’una creativitat i joc que es va anar transformant bonic i empoderat, el que a vegades era un joc a tres bandes amb retorns de melodies precioses, agafava una nova dimensió per caminar molt més lluny en el poderós imaginari de Bobo Stenson.

Sense afegits

Creador sense fi d’espais i d’un univers particular, completament obert a tothom des dels més entesos als neòfits tafaners, el concert de Terrassa segur que no passarà a la història per coses supèrflues o d’afegit que envolten les propostes. El concert passarà a la història per la seva musicalitat i creativa dinàmica, un encert, un goig i una meravella.

Deixi’m que acabi evocant la figura de l’incommensurable pianista i compositor català Frederic Mompou, ja ho va fer l’any passat el pianista i també creatiu Gerad Clayton, enguany Stenson hi va tornar, oferint una composició del mestre català al Festival i als que hi érem presents. Quin luxe que tots els grans pianistes estimin a Mompou i quina nit més bona Bobo!

“Vilken Kväll, Bobo!”
To Top