A falta que se celebrin els premis Oscar, la temporada de festivals de cinema d’enguany es recordarà com la de la gran collita pels cineastes formats a l’ESCAC de Terrassa.
Una generació d’entre 30 i 45 anys, formada en la darrera dècada i escaig al barri del Cementiri Vell, capitanejada per veterans com J. A. Bayona.
Així que la pregunta, ara, és: qui està estudiant actualment a l’ESCAC? Quins alumnes d’avui podrien ser els premiats del futur? Ens endinsem en l’univers ESCAC per conèixer dos curtmetratges que es rodaran aquesta primavera a Terrassa. El primer és “Ministerio de Asuntos Oníricos”, projecte de mitja dotzena d’estudiants de 3r curs de l’ESCAC i que els servirà com a Treball Final de Grau (TFG).
Aquesta setmana, precisament, es troben tancats als platós de l’ESCAC realitzant unes jornades pràctiques prèvies al rodatge definitiu (a l’abril). “Fem pràctiques per veure si el guió funciona, per anar construint els decorats…”, explica Verta Amo, directora de producció.
La trama de “Ministerio de Asuntos Oníricos” posa sobre la taula la problemàtica de la salut mental. “Abans era més tabú, però la nostra generació té més facilitat per parlar-ne”, creu Amo. La gràcia del seu curtmetratge, a més, és que ho fan des de l’humor. “La comèdia no només és per passar l’estona i riure, sinó que també serveix per fer arribar una reflexió d’una manera més innovadora”, explica.
De fet, està adreçat a un públic juvenil d’entre 15 i 25 anys. “El rodarem en fals documental perquè sigui més assequible per als adolescents”, afegeix. Ep! I fer humor no és pas fàcil: “Creiem que la comèdia està sent molt maltractada i és la gran oblidada als festivals, quan és un dels gèneres més complicats tant de guionitzar com de rodar”.
De fet, per a l’equip de rodatge, alguns dels referents audiovisuals són sèries com “The Office”, “Paquita Salas”, “Everything everywhere all at once”…
Tanmateix, l’humor també és una navalla de dues fulles. “El guionista no sap fins on arribar amb el tipus d’humor negre, perquè no volem molestar ni ofendre cap altre col·lectiu minoritari”, explica Verta Amo.
Aquest curtmetratge serà també l’avaluació de Roc Gusinyer (director i guionista), Margaritta Barberis i Esther Arnau (directores d’art), Marina Expósito (directora de fotografía) i Daniel Trías (muntador).
“Cinc minuts més”
L’altre curtmetratge és “Cinc minuts més, si us plau”, que també es rodarà el pròxim abril a Terrassa i està produït per ESCAC Films.
Dirigida per Carlos R. Haro, aquesta producció destaca per la seva profunditat emocional i l’ús simbòlic del globus aerostàtic com a metàfora del cicle de la vida i l’acceptació del pas del temps, informa Rita Baulies, directora de producció del projecte.
El curtmetratge ofereix una mirada íntima sobre la relació entre una mare i una filla, i explora temes universals com la pèrdua, la connexió familiar i la importància de viure plenament cada moment interior.
Els membres de l’equip prenen com a referent el cinema dels germans Dardenne, així com el nou cinema realista català de Belén Funes, Mikel Gurrea…
I potser Manel podria ser la banda sonora d’aquesta nova fornada de cineastes, quan a “Benvolgut” les parelles del futur demanen a les actuals: “Xicots, aneu fent lloc, que estem esperant”.
Ep, o potser no són monògams i a la indústria del cinema hi haurà espai per a tothom.