D’ençà d’aquell dia han passat 900 metres i 30 anys. Els metres que separaven l’“antiga” cava de la “nova”, a més dels anys transcorreguts des d’aquell vespre.
I és que la Nova Jazz Cava celebra el seu 30 aniversari a finals de febrer. Hi ho farà amb el concert d’Atenea Carter amb la Groove Collective (23 de febrer) i el de Jan Julià Grup (24 de febrer).
Però aquesta segona jornada també actuaran músics intergeneracionals encapçalats pel trompetista Josep Ma. Farràs i el bateria Adrià Font.
Ells dos, precisament són alguns de la dotzena de músics que van obrir la cercavila musical aquell 26 de febrer de 1994.
Eren els músics de les formacions Terrassa Swing Reunion i Jai Jazz Banda, liderant la que també seria batejada com la “Marxing Band”. Cesc Soriano, actual codirector artístic del festival, recorda: “Vam demanar als propietaris de l’antiga seu al carrer Sant Quirze que ens deixessin entrar una estona per aquell dia especial”. Tornar a obrir la persiana de l’antiga cava era del tot inusual, ja que portava 9 anys tancada, des de l’any 1985. “Sovint s’ha dit que va ser per problemes amb els veïns, però va ser el propietari que no ens va voler renovar”, apunta Soriano.
En tot cas, al febrer del 94, tornen simbòlicament a la “vella” seu. “Molta gent que va entrar-hi, ho feia per primer cop, perquè en aquells anys passats també s’havia fet un petit salt generacional”, afegeix Soriano.
“La idea d’anar a la vella era portar-nos els esperits fins a la nova seu”, confirma Soriano. Endur-s’hi el “flow”, mantenir el cordó umbilical, no deixar trencar el fil roig de la història. Sigui com sigui, desenes d’aficionats van avançar a ritme de “dixie”, pels carrers, passant per la Vella, fins al carrer Gaudí.
Arribats a la Nova Jazz Cava, el pianista Tete Montoliu fou l’encarregat d’estrenar el nou espai amb un tema a piano solo mentre que el Grup de Teatre d’Amics de les Arts tancava el simbòlic acte amb un esquetx teatral.
“I després vam haver de tornar a tancar per uns dies!”, diu amb un riure Soriano. “No estàvem preparats pel servei de bar, calia fer retocs tècnics…”. Fet això, l’1 de març tenia lloc el primer concert a la sala, que a més a més era el d’obertura de la 14a edició del Festival de Jazz.
Un concert a càrrec del quintet del pianista Bruce Barth, al qual tanmateix hi va assistir de franc tothom que va voler. “Encara no teníem forma de cobra les entrades”, diu Soriano, mirant pel retrovisor de la (seva) història.
Qui també hi era aquell vespre era el trompetista internacional Raynald Colom. “Tot just tenia 15 o 16 anys”, recorda. “Sempre m’agradava escapar-me a tocar amb ells, amb el Farràs, amb l’Adrià Font… Imagina’t: em sentia part d’un col·lectiu!”, rememora.
“Un cop el Quim Garcia jo -que no érem més que dos marrecs-, van tocar amb l’Adrià al nou escenari”. I els va relaxar: “Tranquils, nois, que això anirà bé!”. Era habitual veure en Raynald Colom per la Nova Jazz Cava, estudiant les seves classes de piano (mentre cursava estudis al Conservatori de Terrassa).
Colom viu ara a París. Abans ho havia fet a Nova York. I té concerts per mig món. “Ep! Doncs la Nova Jazz Cava és un dels millors clubs d’Europa, això segur”, defensa.
Aquí recorda haver vist actuar a Roy Gargrove, l’any 1995. A Wayne Shorter. I fins i tot a Bradford Marsalis! “Que encara es mantingui la sala és increïble”, conclou. Certament, des d’aleshores, més de 5.000 concerts han atapeït de jazz la Nova Jazz Cava de Terrassa. “Tota manera, costa atraure públic”, constata Soriano. “Una cosa és el festival de Jazz, que sempre funciona molt bé. I una altra la Temporada Estable, amb un públic que sembla que costi mobilitzar-lo els dissabtes durant l’any”.
“Terrassa és una ciutat difícil, per la cultura; molta gent la viu com una ciutat dormitori”, remata Soriano.
Tanmateix, el singular edifici de la Nova Jazz Cava té vida entre 4 o 5 nits de cada setmana. I està a punt de complir els 30 anys, que és més del doble que va complir l’antiga Cava (14 anys). Deuen ser els esperits, que van viatjar amb aquella cercavila. Fa 900 metres i 30 anys.
Atenea Carter i Jan Julià, per la festa dels 30
La celebració del 30 aniversari arrenca el divendres 23 de febrer amb la cantant i coach vocal Atenea Carter, qui oferirà un repertori amb peces de Nina Simone acompanyada pel Groove Collective. El dissabte 24 hi haurà un doble concert. D’una banda, la joventut de la pedrera musical representada per Jan Julià Grup (amb un tribut a la música de Roy Gargrove).
A continuació, serà el torn dels més veterans, amb “Cinc de Jazz”: l’essència dels impulsors i pioners del jazz a Terrassa, amb Josep Ma. Farràs i Adrià Font, amb Guim G. Balasch, Xavier Algans i Xavi Castillo.