Cultura i Espectacles

La terrassenca Montserrat Espallargas guanya el Premi Isabel-Clara Simó de Novel·la

El guardó, amb una dotació de 8000 euros, ha estat atorgat per l’obra “No hi ha demà”, que explora la vida dels fills de la violència de gènere

Montserrat Espallargas (Barcelona, 1964) ha guanyat el IV Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la

L’escriptora terrassenca Montserrat Espallargas ha guanyat el IV Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la “Isabel-Clara Simó” amb la seva obra “No hi ha demà”. El premi, que té una dotació de 8000 euros, ha estat atorgat per “unanimitat” del jurat, format per les escriptores Elvira Cambrils Miralles (Premi Enric Valor 2023) i Marian Díez Picó (Premi Enric Valor 2021), i la catedràtica de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, Llúcia Martín Pascual. El guardó es lliurarà el pròxim mes de gener.

L’autora de “No hi ha demà” explica que la seva obra “explora la vida dels fills de la violència de gènere, un tema pel qual he sentit molta preocupació. En els darrers anys, s’ha fet molt visible la violència de gènere, però se n’ha parlat poc del que ha estat la vida dels fills que n’han sobreviscut, de la manera en com aquesta violència viscuda ha influenciat a l’hora d’intentar estabilitzar les seves vides”. A més, el llibre també parla “de les malalties mentals, algunes associades a les persones que han crescut en un ambient de violència com són el TLP i altres”.

“Ha estat una obra a la qual he dedicat sis anys de la meva vida i que m’ha dut una llarga tasca d’investigació no només de documentació del tema sinó també intentant trobar una nova veu narrativa amb una mirada que pretén dibuixar una essència poètica enmig d’un món que es trenca a bocins”, expressa l’autora.

Per a Espallargas, l’espai té molta més força que qualsevol altra figura literària. “És un procediment simbòlic que ho tenyeix tot”, indica. En l’obra, “hi ha també un espai simbòlic que és el de s’Albufera de Mallorca“. En aquest sentit, la terrassenca afirma que “tota l’obra està contextualitzada entre Palma, la població de Sa Pobla i s’Albufera de Mallorca i tots els mites que rodegen aquesta zona”.

El jurat ha destacat en l’obra premiada “la força expressiva del llenguatge utilitzat per l’autora, ben treballat i alhora, transmissor d’una angoixa al servei dels sentiments dels personatges”.

ESCRIPTORA, PERIODISTA, DOCENT… I ENCARA MÉS

Montserrat Espallargas, llicenciada en Ciències de la Informació i  Diplomada en Publicitat i Màrqueting per la Universitat Autònoma de Barcelona, periodista, escriptora i docent, compta amb nombrosos premis, entre els quals destaquen els prestigiosos “Premi Ferran Canyameres de Novel·la d’Òmnium Cultural” de 2017 i el “Premi Recvll Joaquim Ruyra de Narrativa” de 2016. La seva producció literària comprèn la novel·la i els relats breus.

En els seus inicis professionals es va dedicar activament al periodisme i va treballar a la Cadena 13 de Barcelona, a la Cadena Cope de Mallorca, al Diari de Mallorca i com a corresponsal del diari Avui i del Diari de Menorca. Des de les files del periodisme actiu, va passar, a finals dels anys 80 i fins a finals dels 90, a la direcció de diferents departaments de comunicació de diverses institucions mallorquines, entre elles, la Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern Balear, el Consell Insular de Mallorca i el desaparegut partit d’Unió Mallorquina.

De tornada a Catalunya es va incorporar a la direcció dels departaments de comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, i, posteriorment, a l’empresa Novaforma de Terrassa. Més tard, després de realitzar estudis de formadora d’adults, d’obtenir el certificat d’Estudis Superiors de llengua catalana i estudiar un màster en literatura i llengua, va començar a exercir com a professora d’habilitats comunicatives i de català a Foment de Terrassa i a diverses empreses de formació pública i privada, i, de tècniques narratives i estil literari, en col·laboració amb diferents ajuntaments catalans.

Paral·lelament a tota aquesta activitat docent, també exerceix de guionista de programes d’entreteniment de TVE i té un despatx professional per a l’atenció de nens i adults amb problemes d’assetjament escolar i mobbing. A més, ha exercit com a orientadora laboral en diverses entitats públiques i privades com Foment de Terrassa, Grup Sifu i l’Escola Sant Gervasi.

En l’actualitat, des del setembre passat ha fet un canvi professional i ha tornat als seus orígens en el camp de comunicació i exerceix com a responsable de comunicació i administració de l’Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya. També condueix clubs de lectura de narrativa i poesia a la Casa del Llibre de Terrassa i a la Biblioteca Central de Terrassa on fa maridatge de les obres dels autors llegits amb temes tan diversos com són els vins, la música, la gastronomia, l’ornitologia, l’astronomia, etc. Tot amb l’objectiu d’incrementar el públic lector i fer difusió de l’obra dels nostres autors.

To Top