Cultura i Espectacles

Festival Àlbum: una exposició, dotze subseus

Arrenca el Festival Àlbum, que inclou 12 bocins d’un àlbum repartit en vuit subseus oficials i quatre col·laboracions externes. És la tercera gran exposició de 2023 que cal subdividir en diferents espais, després de la Moguda Rock dels anys 80 i la pintura del “Suri”. Anem de ruta per conèixer quins fotografies veure a cada parada

La inauguració va tenir lloc dissabte matí a la casa Alegre de Sagrera / LLUÍS CLOTET

Sembla que el 2023 haurà estat l’any de les grans exposicions dividides en subseus. Al març va arrencar la multidisciplinària “Moguda Rock Terrassa 80s”, amb expos i activitats a una desena de sales. Al maig va ser el pintor Floreal Soriguera, el “Suri”, qui va protagonitzar una gran retrospectiva de pintura, que, es va haver de repartir arreu d’una altra desena d’equipaments cultural donada la grandària.

I ara és el festival Àlbum el que requereix d’una xarxa d’espais expositius on poder encabir tots els fotògrafs que participen d’aquesta edició inaugural.

De fet, Àlbum aplega fins a 12 exposicions fotogràfiques (vuit de les quals són la mostra oficial del festival i les altres quatre són les aportacions de les entitats).

Exposició a la casa Alegre de Sagrera / LLUÍS CLOTET

Totes elles conformen una ruta que es va inaugurar dissabte matí, amb una road-trip que va arrencar al matí a la Casa Alegre de Sagrera. Allà es troba el director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Jordi Calafell, amb la seva obra “Caminant en estat d’alerta. Baridà”. Una mostra que Calafell aterra amb una cita de l’eminent teòric de la imatge John Berger: “La diferència entre els morts i els no nascuts és que els morts recorden. En la mesura en què el nombre de morts creix, el record s’amplia”. Una declaració d’intencions en una mostra que vol recuperar tot allò que el pas del temps ha fet invisible en una vall del Prepirineu.

Convent de Sant Francesc

Un altre punt calent de la mostra es troba en el convent de Sant Francesc, amb la mostra “Fuera del mapa”, d’Hanna Jarzabek.

La visita a la mostra té doble premi, ja que també és una forma de descobrir el convent de Sant Francesc. De la mateixa manera que alguns edificis oblidats destaquen pel seu valor artístic (com ara el modernista Parc de la desinfecció, oblidat a la Maurina), d’altres ho fan també pel seu valor històric.

Aquí entra el convent, que va ser un dels escenaris dels fets històrics de 1713-1714, amb l’entrada de les tropes borbòniques a Terrassa. El convent, encapçalat pel pare Llaurador, va ser refugi de la població (personatge que dona nom a un carrer de Ca n’Aurell -precisament el camí vell a Montserrat-).

Avui en dia es relaciona el pare Llaurador amb els mosaics que decoren les arcades interiors del claustre, que són obra de Llorenç Passoles (fets entre 1671 i 1673). El convent, de frares menors recol·lectes, es va començar a construir el 1609 i es va inaugurar l’any 1612.

La ruta, pas a pas

A la Seu d’Ègara es pot visitar l’exposició “L’ombra del silenci”, de Mayte Vieta. A l’Alberg Vallparadís s’hi mostra “Teníem por però calia sortir”, d’Aitor Fernández i Verónica Taranilla.

El museu MNACTEC té una doble aposta. Pe runa banda, “Las nuevas Evas”, d’Ana Becerra. Per l’altra, l’exposició dels guanyadors i finalistes del concurs #MnactecInspira.

Doble és també la proposta dels Amics de les Arts, amb “Archipiélagos”, d’Ire Lenes; i “El límit”, de Pep Busquet i Samuel Garrofé.

A la llibreria Cinta cal pujar a la sala superior per observar la “delicada_cruesa”, de l’artista Irene Pérez.

A més a més, el Fotoclub presenta “Dancing souls o la lleugeresa de la vida”, de Dolors Peregrina. I finalment, Carol Piergo presenta “Amares Azielos”, un treball amb el Centre Penitenciari de Joves.

Festival Àlbum: una exposició, dotze subseus
To Top