Benvinguts al nostre particular Gabinet de Curiositats. Una esquela de 1934 fa conjunt amb encenedor horeta dels anys 70. Una estampa de la primera comunió, datat de 1901, conviu amb un ventall de cartró de la Diada.
Una miscel·lània que, tanmateix, té un harmònic fil conductor: el gust pel col·leccionisme. “Realment, es pot col·leccionar qualsevol cosa”, explica Esther Nosàs, presidenta de l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa. De fet, “un col·leccionista no col·lecciona només una cosa”, diu amb un somriure divertit.
Ens imaginem unes golfes de casa, plenes de capses i expositors. “Això no m’ho tiris!”, es deu defensar el col·leccionista davant la seva família, que vol guanyar espai. I potser els materials acaben en alguna de les exposicions col·lectives que l’entitat organitza anualment.
Justament ara mostren la de 2023, composta pels fons personals de 14 dels socis, a les seves instal·lacions de LaFACT Cultural fins al pròxim 10 de gener.
La mostra arrenca amb les esqueles aportades per Rafel Comas, gran col·leccionista de terrassenquismes. S’hi poden veure la de figures estatals com Calvo Sotelo i la de Carles de Borbón, però també les dels arquitectes Lluís Muncunill (1934) i Coll i Bacardí (1917). O personatges que donen nom s carrers actuals, com el Doctor Ullés i Àngel Sallent. Qui eren?
Lliçó d’història
Sense dubte, la mostra és també una lliçó d’història de la ciutat. Gràcies també als exlibris que aporta Francesc Comellas, dibuixats per Mateu Avellaneda entre 1902 i 1949. “Jo no havia nascut encara!”, diu rient. Marià Galí i la Cambra de Comerç de Terrassa són alguns dels motius terrassencs que il·lustren els exlibris.
Amador Magdaleno aporta alguns dels seus encenedors, entre els quals trobem un decorat amb la bandera estelada i un altre amb la franquista. Domènec Aunós mostra una part dels seus clauers i Miquel Romagosa mostra materials relacionats amb la 1a Exposició Numismàtica de Terrassa, que va tenir lloc l’any 1949. “De fet, la nostra entitat es deia abans Grup filatèlic i numismàtic”, explica Esther Nosàs, que demostra la importància que tenia aquesta afició en el conjunt del col·leccionisme.
També hi ha una bona mostra de capsetes de llumins (de Maria Elena Garcia), així com postals de joguines de Josep Valls (qui en altres ocasions ha portat directament les joguines de llauna, però són més voluminoses).
Tampoc falten les ja esmentades estampes de la primera comunió (de Miquel Domingo) i els ventalls de Montserrat Anglada. Igualment, es poden veure unes targetes d’hotel dels noranta de la mà d’Antoni Antolí i les medalletes que Claudi Otzet guarda de Subirachs.
No pot faltar una col·lecció d’imants, dividits geogràficament (les Illes Balears, Catalunya…). Tanquen la mostra les nines de ceràmica d’Esther Nosàs (les més antigues daten de 1910). “Les col·lecciono des dels 21 o 22 anys”, rememora Nosàs.
Una casa del còmic històric a terrassa?
La mostra també inclou uns antics retalls del mític còmic català “Esquitx”, que porta Josep Ribera (e.p.d). Formen part de la col·lecció de còmics i il·lustracions que l’entitat té entre mans per ubicar a la futura Casa del còmic i la il·lustració de Terrassa. Aquest equipament és una reivindicació de l’Associació de Col·leccionistes per poder disposar d’un espai on ubicar (i mostrar-hi) el fons de les 200 capses amb material històric que van recuperar l’any 2020.
Va ser llavors quan un equipament barceloní dedicat al còmic va anunciar que es desfeien d’aquest material, per impossibilitat de gestionar-ho. Davant això, l’associació terrassenca es va posar en contacte amb Barcelona i van sol·licitar les capses. “I mira que era plena pandèmia”, recorda Esther Nosàs.
Ara estan sota la seva custòdia, tot i que no compten amb cap espai expositiu on desplegar-les. “Voldríem que els nens puguin anar a veure’l en visites escolars: hi ha còmics des d’’El guerrero del antifaz’, passant per ‘Mortadelo y Filemón’ i fins a títols moderns com ‘Batman’”.
El 2024, sucrets de Festa Major
L’entitat impulsa recentment els sobrets de sucre amb estampacions. De fet, ja han editat els sucrets amb els cartells de Carnestoltes, que dissenya La Mascarada. Ara tenen en preparació un nou lot de sucrets amb 12 il·lustracions diferents, corresponents a sengles cartells de Festa Major d’altres tants anys.
Preveuen tenir el resultat per a principis o mitjans de l’any 2024. A més, el 18 de novembre faran la fira d’intercanvi de sobrets de sucre i sacarina. “Els sucrets són un dels elements de col·leccionista més populars”, explica Nosàs.