Habitualment, el fil conductor d’una exposició és l’artista o la temàtica. En aquest cas, l’argumentació és eclèctica, ja que s’hi barregen reportatges, plaques estereoscòpiques i originals d’època.
Però també imatges dels segles XIX, del XX i fins i tot del XXI. I alhora, fotos en blanc i negre amb d’altres en color. “És un conglomerat planejat i volgut”, expressen des de l’Arxiu. Són trossos d’un conjunt. I d’aquí el nom que rep l’exposició: “Trossets del nostre arxiu fotogràfic”.
Una miscel·lània de 60 imatges que són només un tast de les col·leccions i fons que a l’Arxiu Tobella ha conservat des de la seva creació l’any 1978. I que ja han lliurat a l’Arxiu Municipal de Terrassa (gràcies al conveni signat el 2022).
Les imatges més antigues (i pot la cirereta de la mostra) són les albúmines d’Adrià Torija, datades dels anys 1883 i 1884 (i que van ser donades per la família Alegre). Torija venia sovint des de Barcelona, per encàrrecs a Terrassa. S’hi pot veure el pont de pedra de Sant Pere, el convent de Sant Francesc i el Passeig (previ a anomenar-se del Comte d’Ègara i a la reforma d’Ignasi Escudé de l’any 1943). Fins que s’hi acaba instal·lant, definitivament.
“Successor de”
Quan es jubila, serà Josep Maria Ballester qui aprofitarà el material de l’estudi fotogràfic i ocuparà el mateix local comercial. Les imatges de Ballester són lleugerament posteriors, fregant l’any 1900.
A la seva jubilació, li succeeix oficialment Lluís Corominas, qui els primers anys fins i tot es farà dir “Sucesor de”. Seva és una fotografia de l’antiga seu de la Caixa Terrassa, projectat per Lluís Muncunill i previ a la reforma sota la qual coneixem avui dia l’edifici.
Li segueixen les fotografies d’Antoni Jover Aurell, datades d’entre 1911 i 1915. S’hi pot veure una molt primigènia fàbrica Saphil i part del carrer Galileu (radicalment canviat a l’estampa de 2023). I seva és també una de les imatges més curioses de tota l’exposició: el camell que es passeja per la Plaça Vella. Es tracta d’un suport publicitari d’una crema de sabates, en forma d’animal i que voltava per tot l’Estat. Sense dubte, el màrqueting de principis de segle XX.
L’antic Sant Esperit
Li pren el relleu Agustí Prat, amb fotos a partir de 1900. I també imatges de la Col·lecció Francesc Ribera (tant del pare -Ribera Colomer- com el fill -Ribera Llopis-). Destaca una imatge del retaule del Sant Esperit (previ a què es cremés en els dies posteriors al cop d’estat de 1936), així com una panoràmica del pati interior del Condicionament Terrassenc (avui en dia espai de les colles de cultura popular i del circ de Tub d’Assaig). I una imatge de la noble i elegant sala del Cinema Rambla (reconvertit en una botiga de Zara).
Finalment, les imatges de Jordi Aparicio, ja en la segona part del segle XX, mostren la nevada del 62 a la Rambla en plena Festa Major.
Estereoscòpic
La mostra també inclou imatges en color del fotògraf Rafael Aróztegui i d’altres autors. A més, s’hi mostren unes imatges estereoscòpiques, que cal observar amb ulleres 3D per a poder percebre la seva profunditat. Es tracta d’imatges fetes amb dues càmres i què, antigament, es veien tot introduint una placa d’ins un visor. “És una forma de’animar la gent a jugar”, explica Montse Saludes, sobre aquesta mostra que té una visió més arxivística, fruit del la col·laboració conjunta amb l’Arxiu Municipal de Terrassa (ambdós dedicats a la conservació del Patrimoni).