Cultura i Espectacles

La BSO de la ciutat: els músics de carrer ja canten cada dia

Terrassa compta amb 22 músics de carrer acreditats, que només des de l’inici de l’any 2023 han fet més de 400 actuacions (una mitjana de quasi dues al dia). La gran majoria es concentra a la zona de vianants del Centre i no hi ha hagut queixes veïnals

Túrnez, actuant davant del Mercat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Si el Manhattan de Woody Allen sona al jazz de “Rhapsody in blue”. Si Paris és un violinista al carrer a la pujada a Montmartre

Llavors, pot ser que Terrassa també tingui la seva pròpia Banda Sonora Original. I que soni avui en dia a Blaumut. A Sopa de Cabra. Els Pets. Però també a Mecano. I és en gran part a Xavi Túrnez, el músic de carrer més actiu actualment a Terrassa.

La “playlist” és tan variada com els 22 músic que estan acreditats per actuar al carrer a Terrassa. Actuen sota la iniciativa Terrassa Vibra, que és el paraigua legal que la regidoria de Cultura va crear l’any 2021. I és que fer música al carrer sempre havia estat en un cert llimb legal. Tot i que genera simpaties, les ordenances municipals han tendit a prohibir la mendicitat. “Les ordenances no deixaven tocar al carrer ni demanant permís… I vaja: encara menys per demanar diners!”, explica Rosa Boladeras, regidora de Cultura.

D’aquí que de vegades es visquessin situacions paradoxals: a parer de la policia local podria ser una actuació sancionable, mentre que per la regidoria de Cultura era una manifestació cultural a fomentar.

Un llimb legal

D’aquí que dissenyessin el marc legal del Terrassa Vibra, dia a dia del qual gestionen des de la Casa de la Música (permisos i contacte amb els artistes).

La primera actuació del Terrassa Vibra es va realitzar el 26 de novembre del 2021. Des de llavors, hi ha hagut 806 actuacions musicals concedides (que acostumen a ser franges de dues hores, aproximadament).

Un passejant fauna aportació / NEBRIDI ARÓZTEGI

L’any 2021 hi va haver 9 actuacions i ja el 2022 van passar a ser 374. El creixement és exponencial, ja que des de l’inici del 2023 hi ha hagut 423 actuacions. Si afegim les possibles actuacions d’octubre a desembre, l’any es tancarà amb un càlcul aproximat de 564 mini-concerts de carrer.

“No intentem suplir cap programació musical oficial, però sí permetre i potenciar aquesta vitamina per a la ciutat”, diu Boladeras. “És que si vas caminant i et creues amb un concert, el teu estat anímic canvia”, afegeix.

Monopolitzat al Centre

Pel que fa a la distribució per la ciutat, cal observar que és un fenomen exclusiu del Centre (i més concretament de la zona de vianants). Aquí es concentren set ubicacions permeses, mentre que a la resta de districtes n’hi ha una o dues. I també concentra el gruix d’actuacions (714). Només el Districte 4 hi ha una certa activitat (76 actuacions), mentre que als districtes 2, 3 i 5 és més que residual.

22 músics acreditats

La regidoria expedeix des de novembre del 2022 acreditacions individuals als músics, que han de dur en un lloc visible durant les actuacions. Avui són 22 músics acreditats.

I ara mateix no consta cap queixa veïnal ni cap músic que no toqui en alguns dels punts oficials. Només hi va haver alguna consulta de l’entitat comercial Terrassa Centre, molt a l’inici.

Tanmateix, de vegades ha portat a conflictes. És el cas de Sabadell, on el debat es va encetar l’any 2021, quan la policia local va instar la saxofonista Gemma Redhat a deixar d’actuar. La regidoria de Cultura hi va intermediar i va treballar en un sistema de permisos mitjançant una App anomenada Sincronitzats.

Pioners a Sant Cugat

A Sabadell es van inspirar en el model de Sant Cugat, que va ser pioner al Vallès en aquesta regulació propositiva de l’espai públic.

El mateix Xavi Túrnez (Barcelona, 1964) va arribar a aquestes contrades per via Sant Cugat. Túrnez ha estat músic des de jove, amb projectes propis com la banda barcelonina D-Clam; o el grup Valera, que en els anys 90 va fitxar per una discogràfica estatal i va arribar a ser número 1 de Los 40 Principales. També va dedicar uns 20 anys a un duet juntament amb Daniel Sesé, en el que musicaven poetes catalans.

En els anys de la crisi, treballava com a conductor de camions. I quan l’empresa redueix plantilla, l’any 2012, queda al carrer. “I llavors em dic: l’únic que sé fer és cantar. Així que em poso al Metro”. Així comença el nou cicle de músic de carrer. A les 7 hores ja està cantant al metro, repertori entre el qual sempre troba un “Bon dia”, d’Els Pets. “La gent s’aturava per dir-me que li alegrava el dia”. A les 9 es canviava a The Beatles. “Perquè es passava del perfil de treballadors a turistes”.

En canvi, actuar al carrer és molt més complicat, amb un sistema de llicències més sol·licitat, que se sorteja anualment. Així que un bon dia li comenten que a Sant Cugat és molt accessible actuar al carrer. I ho prova. Després, el 2021, li diuen que a Terrassa estan posant en marxa el Terrassa Vibra. I també prova.

Tant és així que ha esdevingut el músic de carrer més reconegut de la ciutat. El maig passat va publicar el seu segon àlbum: “Finestres i miralls”.

I també continua cantant la nostra particular BSO de la quotidianitat de Terrassa.

La BSO de la ciutat: els músics de carrer ja canten cada dia
To Top