Al bell mig de la zona postindustrial del Vapor Albinyana. Amb veïns com l’Ateneu Candela i el club de Vespa. Entre parets de totxo vista i algun carreró empedrat entre nau i nau.
Allà és on es troba la Casa de la Música, que aquest octubre i novembre torna a organitzar una programació entre formativa i cultural. I especialment dedicada als músics emergents de terrassa. Emergent no vol dir jove, però la majoria dels cops coincideixen.
El programador Pau Gómez explica: “L’objectiu general és donar petites eines, perquè els músics emergents puguin consolidar-se i accedir al circuit musical”.
O sigui, adreçat a les bandes postadolescents i juvenils de Terrassa, sovint nascuts des de grups d’amics i que assagen en algun garatge familiar.
Una de les formacions més evidents en aquest format és la que Mabel Flores impartirà el 8 de novembre, sota el títol “Autogestió en la indústria musical”.
Sigui per necessitat o per voluntat pròpia, cada vegada més músics opten per autogestionar bona part de les tasques que envolten la feina pròpiament musical: “management”, “booking”, edició discogràfica, comunicació, xarxes socials, imatge…
“Do it yourself”
La filosofia del “fes-t’ho tu mateix” també ha arribat a la música però aconseguir fer-se un lloc en el sector des de l’autogestió no és feina fàcil. La cantant, compositora i gestora cultural terrassenca Mabel Flores té una llarga experiència en aquest sentit i ha aconseguit consolidar el seu propi projecte en l’escena.
A partir de les seves pròpies experiències i visions ens planteja una sessió dirigida a músics i bandes que vulguin conèixer recursos i eines per professionalitzar els seus projectes amb l’objectiu de poder-los orientar a tirar-los endavant de la manera més bona possible.
El taller començarà a les 18.30 hores i tindrà lloc a la Casa de la Música de Terrassa (carrer Mare de Déu dels Àngels, 76), amb entrada gratuïta. Tanmateix, no està concebuda com una formació per omplir cap forat de l’educació reglada, sinó fer més accessible conceptes de producció.
La segona formació serà una taula rodona entre tres joves cantants terrassenques: Gemma Humet, Nunu Garcia Duran i Sara Roy. Serà una conversa sobre composició musical, en el que elles mateixes explicaran les seves vivències en el sector musical, tot compartint anècdotes, secrets i consells. L’acte tindrà lloc el 22 de novembre, a les 18.30 hores.
Llibres d’assaig
Una de les novetats de la programació d’aquesta tardor és que també incorporen activitats divulgatives. “Així com el primer semestre del 2023 eren formacions molt tècniques, com fisioteràpia per a músics i la producció de concerts”, explica Pau Gómez, “ara també hem inclòs actes que obren la música a tot el públic”.
Tres seran els llibres que es presentin, en col·laboració amb la llibreria Synusia. Per una banda, el 20 d’octubre presentaran els volums “Sound System. El poder político de la música” (2018, Katakrak) i “Macrofestivales. El agujero negro de la música” (2023, Península).
Pel conservatori (que arrenca a les 19.30 hores) visita Terrassa l’autor i periodista musical Nando Cruz, qui ha assolit gran notorietat en el circuit català amb el seu “Macrofestivales”. També hi seran Luis Soldevila, traductor de “Sound System”, així com Citlali Hernández i Eloi El Bon Noi (de Toplap Barcelona). Dinamitzarà el diàleg Núria Casanovas.
La segona sessió tindrà lloc divendres 24 de novembre, a les 19:30h, a la Casa de la Música de Terrassa i partirà de la presentació del llibre “Bailar hasta morir” (Levanta Fuego).
Per a la presentació s’hi desplacen Txema Urdampilleta i diverses membres de Sorotech (festival feminista autònom de música electrònica). Dinamitzarà la sessió l’artista multiinstrumentista Judit K.
Concerts
Així mateix, Casa de la Música organitza actuacions musicals per aquesta tardor. Arrencarà Marina Dósem, el 21 d’octubre (a les 19.30 hores).
Poc més tard, el 27 d’octubre, la Casa de la Música rep la visita de Galeria (20 hores).
Ja al novembre, les actuacions es traslladen a la veïna Sabadell, on el grup Minova actuarà al local VADE música (el 10 de novembre, 21 hores). Finalment, el 16 de desembre hi haurà l’actuació de Dj Set Rave, compost per l’actriu Alba Valldaura i Trescatorze Dj. Està emmarcat en el cicle infantil i juvenil del Districte Zero (18 hores).