La pedrera teatral terrassenca està aquests dies pitjant fort a Barcelona. Com si del barri marítim de Terrassa es tractés, més de mitja dotzena d’actors i actrius coincideixen ara mateix en diferents obres teatrals. I realment, tan sols està a tres zones tarifàries d’FGC o Renfe.
El recorregut arrenca a la mítica, cabaretera i canalla avinguda del Paral·lel, on Jan Forrellat puja a l’escenari del Teatre Apol·lo.
Si pugem per l’avinguda arribarem entorn del Teatre Lliure, on Rosa Boladeras i Carles Martínez acaben d’estrenar “La nostra ciutat”. Podem agafar ara la línia vermella de Metro per acostar-nos a la plaça Catalunya. I és que a l’inici de la Rambla tenim una doble proposta dins del Teatre Poliorama: Emma Arquillué actuant dilluns i dimats (“Romeu i Julieta” i Sergi Belbel dirigint de dijous a diumenge (“The Party”).
Caminem ara Rambla avall i, també a mà dreta –per endinsar-nos lleugerament al Raval–arribem al Teatre Romea. Carme Pla ens espera amb “La dona fosca”. Creuem ara tot el Gòtic i fem el salt a la Via Laietana. Allà, a la rambla del Born, trobarem Jordi Cornudella a la Fundació Joan Brossa, amb les últimes funcions de “Jo travesti”. Ep! I a la mateixa sala, però a partir del 15 de novembre, Pep Pla dirigeix nova obra.
JORDI CORNUDELLA
“Jo travesti”. Fundació Brossa. Fins Al 15 d’octubre
Jordi Cornudella (Terrassa, 1989) coprotagonitza “Jo travesti”, que es pot veure aquests dies a la Fundació Brossa (al barri del Born). Estrenat en el marc del Festival Grec de Barcelona 2023, “Jo travesti” combina teatre, música i dansa per homenatjar l’art del transformisme. Cornudella també té en cartera la seva participació a “Guillermotta, Vidal canta Guillermina Motta”, un concert íntim de cançons de la Guillermina Motta interpretades per un “alter ego” encarnat per Jordi Vidal (“Bojos per Molière”), acompanyat de Jordi Cornudella al piano, que és la seu altre vessant artístic.
CARME PLA
“La dona fantasma”. Teatre Romea. Fins al 26 de novembre
Al capdavant de T de Teatre hi ha quatre dones actrius, una de les quals és Carme Pla (Terrassa, 1966) que és també membre fundadora del grup. Actualment, Pla comparteix ofici i treball amb Mamen Duch, Marta Pérez i Àgata Roca. Ara presenten “La dona fantasma”, que es va estrenar a Rubí (de fet és una coproducció amb Teatre La Sala de Rubí) i que ara es pot veure al Teatre Romea del barri del Raval. “La dona fantasma” és una comèdia delirant i excessiva i una sàtira immoral.
JAN FORRELLAT
“El tiempo entre costuras”. Teatre Apolo. Fins al 5 de novembre
“El tiempo entre costuras”, El musical neix a partir de la novel·la homònima (i best-seller) de Maria Dueñas. Tot i que l’elenc de l’obra és ample (fins a trenta actors i actrius, propi d’un musical), està coprotagonitzat per l’actor terrassenc, Jan Forrellat qui interpreta el personatge de Marcus. Aquesta obra està sent una de les obres destacades de la temporada a l’avinguda del Paral·lel barcelonina, considerada l’artèria del musical i cabaret de la capital catalana. L’obra és en llengua castellana. També ha actuat a l’“Scaramouche” de Dagoll Dagom i a “El llibertí”.
PEP PLA
“La memòria del Gel”. Fundació Brossa. del 15 al 26 de novembre
L’artista Ada Vilaró presenta la seva última creació, “La memòria del Gel”, una nova obra de sala, inspirada en l’obra “S.O.S”. El director no és un altre que l’actor terrassenc Pel Pla, antic director del festival TNT fins a l’any 2019, que justament va tenir lloc fa 10 dies (el va substituir Marion Betriu). Darrerament, també ha participat en l’obra “El pare” (amb temporada al Teatre Romea).
EMMA ARQUILLUÉ
“Romeo i Julieta”. Teatre Poliorama. Fins el 30 d’octubre
Emma Arquillué (Matadepera, 1995), torna a interpretar “Romeu i Julieta” amb la seva companyia La Brutal. Les funcions tenen lloc els dilluns i dimarts, en una aposta dels teatres de Barcelona per obrir noves franges horàries i també donar espai a més d’una proposta teatral alhora. Arquillué comparteix escenari amb Queco Novell, Nil Cardoner… Per cert: l’espectacle triomfa entre el públic escolar.
ROSA BOLADERAS i CARLES MARTÍNEZ
“La nostra ciutat”. Teatre lliure (de Montjuïc). Fins el 12 de novembre
Rosa Boladeras (Terrassa, 1972), actriu i alhora regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa; així com l’actor Carles Martínez (Terrassa, 1966), participen de l’obra “La nostra ciutat” al Teatre Lliure (a la muntanya de Montjuïc). L’estrena tot just va ser dissabte passat, 7 d’octubre. El director Ferran Utzet porta a escena la mítica “Our Town”, del dramaturg nord-americà Thornton Wilder, Premi Pulitzer de teatre 1938. Una peça metateatral sobre què significa ser humà.
SERGI BELBEL
“The party”. Teatre Poliorama. Fins al 3 de desembre
El dramaturg Sergi Belbel (1963) firma la direcció i adaptació teatral -la primera- de la reeixida pel·lícula “Party”, de Sally Potter (Londres, 1949), en una comèdia agredolça sobre les coses de la vida. Belbel visitarà aquesta tardor Terrassa amb la seva obra “FitzRoy” al Teatre Principal.