Cultura i Espectacles

Un cant d’amor a la dansa

La companyia d’Antonio Najarro va tornar a LaFACT i va posar, de nou, el públic dempeus amb “Querencia”

Un moment de l’actuació de la companyia d’Antonio Najarro a LaFACT / lluís clotet

“Querencia”. Companyia d’Antonio Najarro. Interpretació registrada per l’Orquestra d’Extremadura
07-10-2023 La Factoria Cultural de Terrassa

No teníem cap dubte que Terrassa, de la mà de La Factoria Cultural (LaFACT) i el BBVA, s’ha convertit en la capital de dansa per excel·lència. I aquest dissabte, amb l’espectacle “Querencia”, de la companyia d’Antonio Najarro es va confirmar de nou. L’actuació, amb nota de deu en interpretació, música, vestuari i llums, va enlluernar al públic que va omplir de gom a gom l’auditori. Molts dels assistents es van posar en dempeus per aplaudir l’espectacle i a la companyia. L’adeu es resistia. Els ballarins van oferir un bis i van demanar la presència d’Antonio Najarro, que va sortir a l’escenari sense cap resistència i amb un somriure als llavis.

“Querencia” és la quarta creació del premiat coreògraf i ballarí de Madrid que s’ha pogut veure a la plaça de Terrassa. Abans va presentar “Alento” (2022), “Eterna Iberia” (2021) i “Suite Sevilla” (2015). Les dues últimes lligades al Ballet Nacional de España (BNE) on va ser un dels coreògrafs, director artístic i ballarí.

La nova obra representada a LaFACT abraça tota o gairebé tota la dansa espanyola i els seus estils: l’escola bolera, la dansa estilitzada i tradicional i el flamenc. I amb ella tots els figurins i indumentària característica: la castanyola, el barret de copa cordovès, el mantó de Manila, la capa espanyola i la bata de cua. Tot flueix en un ball elegant, i emotiu que, a voltes, pren un ritme intens i frenètic i d’altres més suau i calmat.

/ Lluís Clotet

“Querencia” és un viatge per la dansa que Najarro ha après, ha ballat, estima, ensenya i promociona. És una manifestació d’amor a un art que l’ha acompanyat des de molt jove i que ara transmet als seus ballarins i al públic en un “savoir faire” creatiu, original i estètic. A “Querencia”, cada ball s’encadena amb un altre sense trencadisses. I cada dansa obre una gran finestra a altres danses que sorgeixen de forma inesperada.

L’espectacle compte amb un elenc artístic de primer nivell. Són ballarins que tenen un gran domini de la dansa espanyola i que l’executen amb molt rigor i força. El moviment del cos, el so de les castanyoles, el braceig, el vol de mantellines i capes, el ritme dels peus… Tot aquest conjunt d’elements es van inserir en la nova proposta de Najarro i el públic en va gaudir de forma entusiasta.

Diu el diccionari que “Querencia” és aquella inclinació o tendència de les persones i alguns animals a tornar al lloc en el qual s’han criat o tenen costum de tornar. Najarro ha tornat a LaFACT per fer-nos vibrar i compartir el seu amor incondicional per la dansa. Benvingut, doncs!

To Top