Cultura i Espectacles

Tant és cava com cromos

La Rambla acull avui la segona trobada d’intercanvi de punts de llibre, que suscita la reflexió sobre el futur del col·leccionisme com s’ha entès al llarg del segle XX. Tanmateix, el gest de col·leccionar continua sent intergeneracional, siguin taps de xampany o cromos de futbol. En parlem amb Esther Nosàs

La seu a LaFACT acull moltes de les trobades dels col·leccionistes

Probablement, recordi el lector un matí de diumenge, aferrat de la mà del seu avi, passejant per la Rambla. Ni tan sols cal que sigui la de Terrassa. Un caminar entre paradetes, algunes d’antiquari, d’altres d’intercanvi de cromos de futbol.

Cada generació a la seva, uns taps de xampany, d’altres els de la FIFA, però totes dues generacions fent el mateix gest atàvic: col·leccionar.

I és que la idea d’acumular diferents exemples d’un mateix interès és antiga i entronca de ple amb el segle XX. Una tradició que arriba fins als nostres dies i que avui tindrà un exemple amb la 2a Trobada d’Intercanvi de Punts de Llibre.

L’organitza l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa i tindrà lloc a la Rambla, davant del MNACTEC.

Entre les 10 i les 13.30 hores s’hi aplegaran sis taules expositives, a banda de les parades del mercat d’antiguitats de cada dissabte (que també organitza la mateixa entitat). Si bé durant uns pocs anys van tenir lloc dins del pati del MNACTEC, ja fa temps que s’han consolidat al seu espai –amb major visibilitat– al bell mig de la Rambla.

Fira del Llibre en Català

“La línia de punts de llibre és una de les més noves que hem engegat”, explica la presidenta Esther Nosàs. A més, són patrocinadors dels punts de llibre de la 1a Fira del Llibre, que tindrà lloc en paral·lel al Raval.

No és l’única fira que tenen entre mans aquesta tardor. El 20 d’octubre estrenaran l’exposició col·lectiva que anualment organitzen al seu local (dins LaFACT Cultural). L’any passat, per exemple, es van poder veure tassetes de cafè, joguines antigues, sobrets de sucre, etiquetes de roba, calendaris de paisatges, sobres amb anagrama d’hotels, encenedors, monedes, capses de llumins, menús d’àpats institucionals, programes de cinema, postals de criatures, alguns goigs antics…

I el 18 de novembre faran la fira d’intercanvi de sobrets de sucre i sacarina (però ja a cobert, quan la frescor de la tardor sigui entrada). “Els sucrets són un dels elements de col·leccionista més populars”, explica Esther Nosàs, “juntament amb les plaques de cava, els clauers…”, enumera la presidenta. Tanmateix, n’hi ha de tots els gustos: “També hi ha col·leccionistes d’esqueles i de rosaris”.

Tanmateix, els taps de xampany són una de les darreres incorporacions de l’associació. De fet, l’abril d’enguany van fer la primera trobada, poques setmanes abans de la Fira Modernista. “També hi vam editar una ampolla de cava etiquetada amb el cartell de la fira de 2023”, explica Nosàs.

Edat avançada

L’associació, però, afronta el repte d’un relleu generacional incert. El perfil d’una gran part dels 90 socis de l’entitat és d’edat avançada.

D’aquí que l’entitat hagi arrencat una línia d’acostament a les escoles. “Estem fent xerrades amb escolars”, diu Nosàs. “I sempre s’adonen que ells també són col·leccionistes, malgrat que en el seu cas sigui de cromos”, enraona Nosàs.

I és que el col·leccionisme arrenca en edats infantils i es pot allargar fins a la vellesa. També és cert que la digitalització ha tingut un impacte, generant conductes més en línia i ments presencials. “Però el col·leccionisme sempre serà de tocar, de mirar, de passar fulla”, remata Nosàs.

Tant és cava com cromos
To Top