Cultura i Espectacles

El Festival Didó arriba a la vuitena edició recuperant l’essència

La cita cultural terrassenca de música i titelles concentrarà les seves activitats entre el 13 i el 15 d’octubre. El festival comptarà amb un total de 13 propostes molt variades (la majoria gratuïtes) que tindran lloc en quatre espais de la ciutat: plaça Vella, parc de Vallparadís, Biblioteca del Districte 3 i Teatre Alegria

Després de l'acte inaugural del divendres 13 d'octubre, se celebrarà l'espectacle "Girafes", una proposta delicada i elegant que ens suggereix una altra manera de veure la ciutat

El Festival Didó de Música i Titelles de Terrassa, organitzat per l’Associació sense ànim de lucre Amics de la Música de Terrassa i el CEM Escola de Música, amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i el Departament de Cultura de la Generalitat, celebra del 13 al 15 d’octubre la seva vuitena edició. La cita, que comptarà amb 13 activitats, pretén acostar el públic familiar a les arts i la cultura popular, específicament a la música fent tàndem amb l’atractiva i visual art escènica dels titelles. Tindrà lloc en quatre espais diferents de la ciutat: plaça Vella, parc de Vallparadís, Biblioteca del Districte 3 i Teatre Alegria.

El festival ha superat el repte que va suposar la pandèmia, i aterra de nou amb la majoria de les propostes a l’espai públic, tornant a l’essència de les primeres edicions. Enguany, retroba doncs el format prepandèmia i hi suma tota l’experiència de les anteriors set edicions per recuperar l’ambient festiu i cultural que dona el fet de reunir la programació en un espai i temps concret.

L’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, ha remarcat l’èxit de l’esdeveniment cultural en una roda de premsa de presentació del festival, on també han assistit els directors del Didó, Ramon Rius i Estel Rius. “Vista la trajectòria del Didó durant aquests vuit anys, podem dir que el festival està totalment consolidat a la ciutat. És un referent de música i titelles no només a Terrassa, sinó també arreu del país”, assegura Ballart. En relació amb la cita, l’alcalde afegeix que “és cultura en majúscules”. En aquest sentit, explica que el festival “genera igualtat d’oportunitats, ens obre les mirades, transmet valors, projecta la cultura a l’exterior i, a més, és un element important de promoció econòmica”.

Una nova visió transversal

Ramon Rius explica que “festival té dues grans potes”. Així mateix, indica que una és “que la ciutat tingui una nova visió transversal de la música i els titelles” i l’altre és “com hem fet cada any, l’homenatge al senyor Didó”(Terrassa, 1880-Barcelona, 1960). El titellaire terrassenc de qui pren nom el festival és un referent a la ciutat i, el codirector comenta que “els llibres d’història parlen de Didó com un gran innovador en el món del titella”.

El divendres 13 d’octubre, el Didó arrencarà amb un acte inaugural a la plaça Vella que anirà seguit de dos espectacles itinerants pels carrers del centre. El primer, protagonitzat per unes girafes (de Xiriquiteula teatre).  Espectaculars i vistoses, avançaran en silenci comunicant-se amb el públic que se’ls acosti i al qual sorprendran. A continuació, arribarà una altra novetat amb l’actuació d’un dels grups de cultura popular de la ciutat, els Gegants Bojos de Terrassa.

El dissabte 14, la música i els titelles es traslladaran al parc de Vallparadís. El seu entorn amb espais verds i accessibles el converteixen en un lloc ideal per al Didó. Concretament, les activitats es realitzaran als voltants de l’escenari Vela, pertanyent al Districte 3 (Can Palet), on les famílies podran gaudir de diversos espectacles i una instal·lació de joc, propostes que també tornen al festival després d’unes quantes edicions sense elles.

Per primera vegada, el Didó portarà a Terrassa una companyia de fora de Catalunya: Proyecto Caravana. Provinent d’un petit poble de la provínica de Teruel, sorprendran el públic amb les peripècies de “Dracs i Peludes”.

També dissabte, la Biblioteca del Districte 3 acollirà un taller musical per a primera infància, i del 13 al 21 d’octubre s’hi podrà visitar l’original i atrevida exposició “Puppets&Vinyl”, creada pel reconegut Centre de Titelles de Lleida, on els titelles es converteixen en protagonistes de portades de vinils clàssics de la història de la música. “Les biblioteques no han de ser només espais de consulta, de lectura, de reflexió… sinó també de cultura, on passin coses”, expressa l’alcalde.

La programació també inclou dues propostes que es podran veure al Teatre Alegria. Una és l’espectacle “La rateta Martina i el ratolí Serafí” de la companyia Deliri, que tancarà les activitats del dissabte, i l’altra és el format d’espectacle de titelles amb música en viu del famós grup infantil El Pot Petit, amb l’espectacle “Les aventures del lleó vergonyós”.

D’altra banda, com cada any, el Festival Didó de Música i Titelles dona suport a companyies emergents, i aquesta edició acollirà l’espectacle “La favera màgica” de la Cia. Les pinyes. Fundada el 2019, té com a objectiu explorar i explotar totes les possibilitats del teatre visual i introduir més llenguatges com el teatre físic i la música, encaixant totalment amb l’essència de l’esdeveniment cultural.

La majoria de les activitats seran gratuïtes per poder acostar la cultura a famílies de tots els nivells socioeconòmics de Terrassa i comarca. Les dues actuacions del Teatre Alegria tenen el mateix preu que els espectacles de la programació municipal: 9 euros. Els tallers tenen un preu molt simbòlic d’entre 1 i 4 euros. Tota la informació es pot trobar al web del festival, on també es poden adquirir les entrades anticipades.

To Top