Cultura i Espectacles

El TNT, contra el mite del “no ho entendré”

Dijous comença la 16a edició del Terrassa Noves Tendències (TNT), marcat per l’augment de teatre de carrer, les obres gratuïtes i les sinergies amb entitats. L’objectiu del TNT? Trencar la barrera psicològica del “no ho entendré” i acostar-se als terrassencs

Una estampa del TNT de l’any passat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les alertes saltaven les darreres edicions. La connexió entre la ciutadania de Terrassa i el festival TNT semblava afeblir-se per moments. Potser perquè les obres del TNT es perceben com a massa difícils? Potser perquè estan adreçades més a professionals que no pas als terrassencs?

La percepció de desconnexió era compartida per la direcció del festival. Marion Betriu, directora des de l’edició del 2020, que ho expressava així l’any passat, en conversa amb Andreu Gomila: “Costa molt arribar a la gent de Terrassa. Ho veuen com una cosa estranya”. De forma que la línia a treballar el darrer any ha implicat intentar fer-se més permeable a la ciutadania.

Més exigent

“Treballem per trencar la barrera psicològica del ‘no ho entendré’”, explica Betriu, en vigílies que comenci –demà– la 16a edició. “És cert que són obres que exigeixen més de l’espectador, perquè no està assegut a una cadira i no es dirigeix l’espectador cap a què ha de sentir, com potser sí que succeeix en el teatre més convencional”, aprofundeix Betriu.

I si la diagnosi compartida és que el TNT fa por a alguns espectadors potencials… Com s’intenta acostar-s’hi? D’una banda, el TNT ha augmentat enguany els espectacles de carrer. Si el públic no ve, anem-hi nosaltres. “L’objectiu de fons és obrir-nos als districtes. Per això enguany anem a la masia de Ca n’Anglada. Però hem d’anar conquerint la ciutat a poc a poc”, afegeix Betriu.

D’altra banda, la política de preus fa un repunt a la baixa, amb tres espectacles gratuïts. D’altres es mouen entre l’entrada simbòlica de 3 euros, amb les tarifes mig-baixes de 7 i 11 euros. “No volem que els diners siguin un problema d’accessibilitat al festival”, apunta Betriu.

Espectacle del TNT / DT

També s’intueix en l’eliminació de la gala inaugural que, d’una banda, era l’entrada més cara (26 euros) i alhora era l’espectacle més costós per al TNT. “L’hem eliminat perquè ens gastàvem massa diners en una única companyia. Ara els distribuïm de manera més democràtica. Demà, en comptes d’una gala inaugural, tindrem quatre espectacles a altres espais físics”, exposa Marion Betriu. També era la funció a la qual assistien els convidats per protocol, com ara els regidors de l’Ajuntament i representants d’entitats.

L’altre hàndicap és la percepció que el festival està massa orientat a acontentar els gustos dels professionals. “Però no volem que aquest festival sigui només per a programadors i gent de Barcelona”, replica Betriu.

Actrius terrassenques

Les valoracions des del sector, però, mostren clarobscurs. L’actriu Alba Valldaura, qui participa del TNT des de la seva primera edició l’any 2008, matisa la seva valoració. “Clarament, és un festival del tot consolidat, però encara no està gaire connectat amb el públic local. Potser pel contingut en si mateix, perquè és un tipus de teatralitat molt culta, intel·lectual”, apunta.

Per contra, creu que la nova línia TNT Kids sí que està connectant molt bé amb les famílies terrassenques. “Hi ha tallers que trenquen barreres, molt compromesos”, explica Valldaura, i cita especialment el cas del “Drag Kids”, al qual va anar amb els seus fills: “Va ser brutal”.

L’actriu Cris Trias ofereix una certa visió crítica, “però sempre constructiva”. A parer seu, “la ciutadania de Terrassa no hi és; encara no s’hi ha incorporat”. I posa com a exemple que avui, vigília de la inauguració, encara quedin entrades sense vendre. “Altres anys no passava!”. De fet, ja l’ocupació de l’any 2022 va ser del 82%. Igualment, Cris Trias veu interessants els espectacles de carrer, que creu que “sí que enganxaran” amb el públic.

També ha participat com a observadora a la residència d’Óscar Bueno, amb el seu espectacle “Apoyatura” (que estrenarà divendres a Els amics de les arts).

Corralito i Candela

D’aquí que el TNT hagi decidit aprofundir les relacions amb les comunitats, sosté Marion Betriu. És el cas de la Taula de Salut Mental o nens amb dificultats auditives i els alumnes de l’Institut Santa Eulàlia.

La directora Marion Betriu / DT

També d’espais culturals de la ciutat. És el cas d’El Corralito, ubicat al vapor “Navarro”, on s’estrenen dues obres en col·laboració amb el TNT. Esther Querol creu que El Corralito és precisament una eina de vincle del TNT amb els joves: “Crec que som una entrada de públic jove i terrassenc, que ja coneix el projecte del Corralito i que li fa sentir més proper, més acollit; i així es vincula al TNT”.

Aquest diàleg també es produeix a l’Ateneu Candela, on enguany es fa el Kids. Mar Garcia explica: “Vincular-se des de les comunitats és més fàcil i el TNT sempre s’ha interessat a fer sinergia amb el Candela”. I afegeix: “Potser estaria bé que cada comunitat pogués participar també del procés de programació i producció de la peça que acollirà”, llança com a possibilitat.

Potser és l’experiència vivencial de la comunicadora cultural Anna Brullet la que resumeix aquestes sensacions. Brullet explica que el TNT la va ajudar a “perdre la por” a veure nous llenguatges, com la dansa. “Ha fet molta pedagogia durant els anys, a deixar de pensar que no entendrem res”, sosté. A més a més, destaca que el fet que gent de Barcelona es desplaci a Terrassa a veure una estrena és un cert orgull.

Però també creu que és un missatge que, sobretot, ha arribat a la gent que ja venia de veure teatre de text. “Em fa la sensació que ens va motivar molt a la gent que ja anàvem al teatre, una mica als de sempre”, de forma que resalta que encara “costa arribar” al conjunt de la ciutat.

De fet, cita expressament les perifèries. “Cal interpel·lar a la gent de fora del Centre, però potser no és una responsabilitat o tasca que el TNT pugui assumir tot sol”, matisa. I no només per fer una obra a un barri i que tothom del Centre s’hi desplaci, sinó que sigui el veïnatge el que el faci seu.

Espectacle al Teatre Alegria / DT

Un TNT “low cost”

IDIÒFONIA
Espectacle itinerant pel parc de Vallparadís, de la mà de Joan Català. Dijous 17.30 hores i dissabte 12 hores. Gratuït.

EL CARNAVAL NO ES ALEGRE
Espectacle al pati de la casa Alegre de Sagrera. Divendres 20 hores. Gratuït.

LLORDES
Podcast en directe, amb “show queer”, de Gemma Polo i Gloria Ribera. Dissabte a les 19 hores i diumenge a les 13 hores. Gratuït.

SUBSTANCIA CREMADA
Instal·lació al centre de creació El Corralito, que està oberta al públic durant tot el dissabte. Gratuït.

NAVAJA
Espectacle també a El Corralito. Divendres a les 17.30 hores. 3 euros.

PRELUDIO
Obra dins del TNT Kids, adreçada al públic menor de 3 anys. A l’Ateneu Candela. 5 euros.

ESE MUNDO DE AHÍ
Tant l’obra com el taller Antenas Infinitas (de Buque Bólido) estan adreçats al públic infantil. Dissabte (18 hores). 5 euros.

BAUTISMO
Potser una de les obres més peculiars del 2023, ja que és una obra per a un únic espectador. De dijous a dissabte. Al Teatre Principal. 7 euros.

APOYATURA
Es tracta de la residència artística d’Óscar Bueno per al TNT, que representa a Els Amics de les Arts divendres (18.15 hores) i dissabte (12 hores). 7 euros.

El TNT, contra el mite del “no ho entendré”
To Top