Cultura i Espectacles

Encara no has vist les llàgrimes de Sant Llorenç?

Els Perseids seran visibles fins aquest dijous

No és obligatori tenir un telescopi per observar el cel, sinó situar-se en un indret amb la menor contaminació lumínica possible / DT

Potser l’efecte astronòmic més conegut en l’àmbit popular són els Perseids, una pluja de meteors coneguda popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç.

I si bé és cert que el moment per fer les observacions acostuma a ser una mica abans (enguany ha estat els dies 12 i 13 d’agost), encara hi sou a temps.

De fet, aquest 2023, la Lluna Nova d’agost ha coincidit la matinada del dia 16. De forma que el fenomen es podrà observar aproximadament fins al 24 d’agost (dijous vinent).

A més, el cel està serè aquests dies en què Terrassa afronta una nova onada de calor de l’estiu. Uns dies gens tapats ni ennuvolats, més aviats blaus radiants, que ajuden a la seva visibilitat.

Constel·lació Perseu

Jaume Calaf, membre de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa i exprofessor d’enginyeria aeroespacial de la UPC, explica que s’anomenen Perseids perquè aquesta pluja té el radiant (o punt d’on sembla que surtin els meteors), a la constel·lació de Perseu.

Pluja d’estels / DT

El fenomen passa perquè durant les hores en què hi ha la pluja de meteors, la Terra escombra les restes que deixa al seu pas la cua del cometa Swift-Tuttle. “La velocitat relativa entre la Terra i les partícules de pols que ha deixat el cometa és d’uns 59 km/segon, per la qual cosa es cremen a les capes altes de l’atmosfera i les veiem”, enraona amb pedagogia.

Pel que fa als planetes més fàcilment visibles, ja han passat els millors dies per veure Venus, Mart i Júpiter (més accessibles al juny i juliol, passat el solstici de Sant Joan).

Tanmateix, aquest final d’agost és temps propici per contemplar Saturn (que està en Aquari). Tant és així que el dia 27 d’agost passa per l’oposició, és a dir, estarem a la mínima distància d’ell i ell estarà amb la màxima brillantor.

La Via Làctia

A més, especialment a l’agost, des d’un lloc sense contaminació lumínica, es pot veure molt bé la Via Làctia. “Als voltants del centre, en les constel·lacions de Sagitari i l’Escut, hi ha una bona quantitat de nebuloses i cúmuls d’estrelles visibles amb un telescopi d’aficionat o amb uns simples prismàtics”, explica Jaume Calaf.

Finalment, cal destacar que durant tot l’estiu es pot observar l’anomenat “triangle de l’estiu”: el triangle aparent que hi ha cap al zenit format per les estrelles Vega, Deneb i Altair.

Encara no has vist les llàgrimes de Sant Llorenç?
To Top