Cultura i Espectacles

Els llibres també són per a la tardor

El Consell de la República impulsa la I Fira del Llibre en Català, que tindrà lloc dissabte 7 d’octubre amb més de vint parades al Raval. La Catalunya del Nord és la convidada d’enguany. En parlem amb Rosa Josa, una de les impulsores de la trobada

El raval de Montserrat serà l’epicentre de la nova fira del llibre / ARNAU ALCALÀ

Ara que hem encetat l’agost. Ara que la vida sembla que es redueixi als dos metres quadrats d’una tovallola davant del mar. Ara que donarem sortida als llibres que s’amuntegaven a la tauleta de nit, esperant les hores lliures en què gaudir-los. Ara és, també, el moment dels llibres, que no només són per a les vacances d’estiu.

Inexorablement tornarà la tardor. I amb ella, la lectura. En aquest cas, per mitjà de la primera edició de la neonata Fira del Llibre en Català, que impulsa el Consell Local de la República de Terrassa.

La cita tindrà el dissabte 7 d’octubre, en una jornada al Raval de Montserrat. Allà s’hi muntaran una vintena de parades amb llibres en llengua catalana.

Rosa Josa, membre de la Comissió de Llengua i Cultura de l’entitat, explica: “Fa un any, quan tenia lloc la fira del llibre en català de Barcelona, ens vam demanar: Vols dir que no tenim prou entitat a Terrassa, sent la tercera ciutat catalana en població, d’organitzar un esdeveniment similar?”.

Dit i fet, s’hi posaren en l’organització. “El primer que vam fer va ser sondejar algunes llibreries, escriptors i gent lligada al món del llibre”, reconeix Josa, per saber si la fira era necessària i una bona idea. Després de la bona acceptació del sector, van anar tramant la programació i els participants.

De fet, la primera edició d’aquesta fira cobrirà un buit existent a l’ecosistema del llibre de Terrassa. I és que, fins ara, no existia cap fira generalista fora de Sant Jordi. En moltes ocasions s’havia reivindicat la necessitat de desestacionalitzar la promoció del llibre, més enllà de Sant Jordi (primavera) i la campanya de Nadal (hivern). Durant els dos primers anys de la pandèmia, va funcionar l’anomenat Sant Jordi d’estiu, però la tornada a la normalitat va fer que no es consolidés.

També hi ha hagut altres intents, com la fira Terrassa Cooperativa (al novembre) o la possible fira de Nadal d’Economia Social (mai reeixida).

De forma més sectorial, cal destacar Enfila’T, la fira de contes d’autors i il·lustradors terrassencs.

“Foment del català”

Aquesta nova fira de tardor, a més a més, té la peculiaritat que està especialitzada en llibre en llengua catalana. “Perquè volem fomentar la lectura en català”, explica Rosa Josa.

De fet, el compromís amb la llengua queda reflectit en la presència que tindrà la Catalunya Nord a la fira de l’octubre. L’editorial i la llibreria convidada d’enguany seran, respectivament, Trabucaire (establerta a Perpinyà) i Can Lluís (de Prats de Molló). A més a més, també visitaran Terrassa alguns escriptors del nord de l’Albera.

La fira també vol ser un espai per fer xarxa i donar visibilitat als agents que conformen l’ecosistema del llibre a Terrassa. Rosa Josa apunta: “Volem donar visibilitat a les llibreries, autors, traductors i editorials de Terrassa que amb el seu treball, dia a dia, fan prosperar la nostra cultura i ens la fan arribar”.

Al llarg de dissabte també hi haurà signatures de llibres, contacontes, lectura de poesia… I un tast de glosa. Justament el mateix 7 d’octubre celebren la seva 2a Mostra de Glosa de Terrassa.

Els llibres també són per a la tardor
To Top