Cultura i Espectacles

“Go Vegan” literari: Quan els llibres no mengen carn

Alba Serrano i Anna Garcia, de la comunitat de la llibreria Synusia, proposen una desena de lectures d’estiu per endinsar-se en el veganisme

Aproximadament un 13% de la població de l’Estat espanyol segueix una dieta basa en plantes, segons un informe de 2021. O sigui, és vegana, vegetariana o flexitariana.

Una prevalença, doncs, cada vegada més consolidada i que també està tenint el seu reflex en el món dels llibres, on es viu un petit “boom” editorial de títols que tracten el tema.

Així ho exposen les activistes Alba Serrano i Anna Garcia, en una trobada de la llibreria Synusia (on han impulsat una nova prestatgeria temàtica sobre veganisme i antiespecisme).

Serrano arrenca recomanant una guia bàsica (i assequible) per introduir-se al veganisme: “Qué es el veganismo”. S’hi tracten conceptes com el “carnisme” (creure que “menjar carn animal és un fet natural i saludable”, explica Serrano) i la “sintiènsa” (“el fet que els animals poden sentir dolor i plaer, i des d’aquí podem actuar-hi”, afegeix Serrano).

També recomana l’assaig “Por qué amamos a los perros, nos comemos a los cerdos y nos vestimos como las vacas”. De fet, confessa que és el seu llibre preferit de temàtica vegana: “Explica com ens podem interelacionar amb els animals no humans, des de la psicologia social”. I llança una pregunta al lector: “Per què és més important un gos domèstic, que un porc a l’escorxador?”. D’aquí la idea de l’antiespecisme: “La ideologia que considera que no hi ha diferències morals entre les espècies animals”. I una rata no és més vàlida que una papallona, doncs.

Alguns dels llibres recomanats / DT

Garcia, per la seva banda, recomana llibres infantils, des dels quals encetar un camí pedagògic entre la canalla. “Serveixen per fomentar la compassió i el respecte animal”, sosté Garcia, qui mostra diversos exemplars de la col·lecció de l’editorial Diversa. “Cadascú se centra en un animal i al final del llibre ofereix informació documental”.

Garcia també recomana “La biblia de la cocina vegana”, de Gloria Carrión. “Són receptes de tota la vida, del caldo de l’àvia, però fetes sense carn animal”, explica.

De fet, creu que cada cop hi ha més substituts de la carn animal. “Fa uns anys només teníem tofu o tempeh… En canvi, ara fins i tot hi ha escalopa de pollastre i de peix”, explica. “També intentem que els restaurants es ‘currin’ més les opcions veganes i que no sogui tot just una amanida o una llesca de pa amb tomàquet…”, diu amb una rialla. Encara més, a Terrassa tot just hi ha -ara mateix- un restaurant vegetarià: La Revolta (carrer Volta).

Tot i així, adverteixen que l’alimentació saludable no és el seu principal motor. “O sigui, la gent vegana no ho és per perdre pes. També tenim hamburgueses i dolços, no només mengem verdures”, remarca Garcia. O sigui, son vegans com a part de l’alliberament animal. “I no com una moda, vaja”.

Un altre punt de confusió és la diferència amb els vegetarians. “Tot és una transició cap al veganisme. Habitualment, les persones volen canviar d’hàbits, primer es treuen la carn i el peix”, diu Serrano. I la següent passa hauria d’implicar tot aliment de procedència animal: ous, llet, mel….

Serrano i Garcia, ahir a l’Ateneu Candela

“L’objectiu final és no emprar res que provingui d’un animal no humà”, remata Serrano. “Però no ens passarem de ‘haters’: almenys, és millor anar reduint”.

Synusia posa el para-sol als llibres

La llibreria Synusia celebra des de dilluns la tercera edició de la Setmana dels Llibres d’estiu. Dimecres hui haurà sessió d’“Hyperpop, amb Savamala (20 hores).

Dijous té lloc el fi de curs del club de lectura “Llegim-nos”, que estarà dinamitzat per Maria Dern i Mireia Vidal i es farà el sorteig de la panera de llibres. A a més a més, Synusia fa aquests dies la seva “llibreria ampliada” (amb aparadors extra) i s’oferirà llimonada fresca per fer més agradable l’ullada de llibres.

La Setmana dels llibres d’estiu neix al 2021, en el context post pandèmic, quan des del món del llibre es llença la idea de crear una jornada dedicada al llibre d’estiu, en ple juliol. Tot i que la idea inicial tenia a veure amb una festivitat d’un dia, Synusia va apostar per muntar una llibreria ampliada i omplir l’Ateneu Candela de paradetes durant tota una setmana.

Fi de curs

Synusia ha portat endavant, aquest curs, 95 activitats relacionals. Des de grups i cicles de lectura (Cicle d’economies populars i comunitàries, organitzat amb Barri Futur, i l’Escoleta de Lectures Transfeministes), cursos formatius (“Què té d’interessant Gramsci avui?), tallers d’escriptura (com Narratives tentaculars), i cicles infantils (com el Club de lectura d’àlbum il·lustratEspai Nadons amb el grup Còdol).
To Top