El Centre d’Educació Músical (CEM) canviarà la seva ubicació i es traslladarà a l’escola Auró de Can Palet. D’aquesta manera, el CEM tindrà un nou refugi, lluny del Vapor Gran. El contracte de lloguer que van signar amb la immobiliària La Clau, va finalitzar el mes de juny. Això ha obligat a l’entitat a buscar un nou espai on començar el pròxim curs, al setembre.
La nova ubicació brinda al CEM noves oportunitats per l’activitat musical i educativa. Així mateix, s’obre pas a una col·laboració amb l’escola Auró que ja s’està preparant per a la signatura d’un conveni en els pròxims dies. L’acord neix per compartir espais, una pràctica que ja és freqüent en ciutats com El Prat i L’Hospitalet de Llobregat. L’entitat farà servir quinze aules, el teatre i el gimnàs, que s’habilitarà com a sala de concerts. Tot i això, la pràctica musical no afectarà l’activitat acadèmica habitual de l’escola.
El director del Centre d’Educació Musical, Ramon Rius, explica que el projecte va més enllà i també pretén muntar una orquestra amb els alumnes del col·legi. “Al matí, impartirem classes de música als nens de l’escola Auró, amb l’objectiu de facilitar la seva integració i socialització. A la tarda, farem l’horari habitual del CEM amb els nostres alumnes”, afirma. A partir del mes de setembre, els dos centres uniran esforços per oferir una gran varietat d’activitats musicals. S’iniciarà amb una orquestra de corda i les activitats “Endevinalles cantades” i “Música i moviment”.
A més, el CEM també ha iniciat converses amb la Biblioteca Districte 3 per desenvolupar projectes de socialització en el barri. “Can Palet és un barri on podem ajudar a fer que la seva gent s’integri a la ciutat”, subratlla Rius. En aquest sentit, manifesta que “la nostra concepció és que volem ser una escola oberta”. El director remarca que “la música no ha d’estar tancada. Qualsevol activitat que es faci a la ciutat és una oportunitat per l’educació”. En la mateixa línia, destaca que “la música no hauria de ser una extraescolar. És carrera, actitud, compromís”.
L’Ajuntament de Terrassa s’ha implicat en col·laborar amb el Centre d’Educació Musical per portar a terme aquest projecte innovador. “Fa molts anys fem sinergies a l’Ajuntament i ens han donat un cop de mà en aquesta qüestió. Vam contactar amb l’alcalde i amb la regidora d’educació”, comenta el director. Tanmateix, els locals disponibles per desenvolupar la tasca social desitjada requerien gran inversió i temps. “És per això que hem acabat optant per un conveni en què compartim espais amb l’escola”, explica.
L’escola Auró ja compta amb un conveni amb l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa. En aquest sentit, Ramon Rius valora positivament el vessant artístic del centre. “L’escola Auró és única en la ciutat pel seu projecte artístic”, assenyala.
Un viatge per gaudir
Uns 30 alumnes del Grau Professional del Cor Jove del Centre d’Educació Musical viatjaran aquest mes a Gent, Bèlgica, per gaudir d’un dels festivals culturals més grans de tota Europa.
Canvis en l’estructura legal del CEM
El Centre d’Educació Musical també està experimentant canvis en la seva estructura legal. Es convertirà en una cooperativa sense ànim de lucre anomenada EduMusic Coop. Així mateix, l’entitat canviarà de titularitat i passarà a ser una cooperativa de professors.
Des de la seva fundació l’any 1980, el CEM ha estat un referent pel que fa a l’educació musical de la nostra ciutat. Compta amb un equip directiu format per professionals de la música i la pedagogia musical, com Ramon Rius, Teresa Marçal i Marc Tost, que aporten una gran experiència en el sector.