Cultura i Espectacles

La glosa guanya múscul a Terrassa

L’entitat Terrassa Glosa fa cantades cada dijous al Centre Excursionista

Estampa de la Mostra de glosa que va tenir lloc a l'octubre / LLUÍS CLOTET

Potser no sempre ho ha fet, però Terrassa ja glosa. El cant improvisat va prenent múscul, d’ençà que un grup d’aficionats sembrés una primera llavor el febrer del 2016.
Fou llavors quan es va projectar el documental “Glosadors”, juntament amb una glosada en viu al Centre Excursionista. L’acte estava impulsat per Montse Trullàs.

La mateixa Trullàs, precisament, explica: “Arran d’aquell acte força gent va expressar interès de fer un curs de glosa, però no va ser fins al maig del 2019 que es va poder realitzar”, I afegeix: “Des d’aleshores, s’han anat fent diferents cursos i trobades de glosa els dijous al Centre Excursionista. Fins i tot en temps de pandèmia es va mantenir ‘on-line’!”.

De fet, les trobades del dijous (a partir de les 21 hores) són obertes a tothom. O sigui: no cal tenir un coneixement previ per assistir-hi. “Tota manera, quan ve algú nou se li ensenya què és una quarteta, que és l’estructura bàsica de la glosa; i se li fa algun exercisi”, explica la també glosadora Olga Prat i Plans.

Ara bé, es recomana que els neofits passin per les trobades d’iniciació dels dimarts (20.30 hores), més enfocades a la tasca pedagògica.

Les glosades dels dijous, a més a més, acostumen a tenir acompanyament musical de guitarres. I en ocasions puntuals, d’acordions i fins i tot de violins”, explica Prat i Plans, a més a més d’algun refrigeri per fer xerinola.

Precisament serà Olga Prat i Plans qui faci, avui, la tasca de “ponicona”: la dinamitzadora que indica als glosadors les temàtiques sobre les quals han de basar les seves improvisacions. Serà a l’espectacle de glosa que acompanyarà la presentació de l’assaig “Revers” (Ateneu Candela, 19.30 hores).

Aquesta és una més de les activitats que Terrassa Glosa organitza durant el curs. També organitza els vermuts glosats, com els que han fet a la llibreria Re-Read.

Però probablement el seu esdeveniment més destacat ha estat la Mostra de Glosa. L’any passat es van estrenar amb una primera edició al Vapor Ventalló, amb molt d’èxit tant per l’assistència de seguidors (unes 300 persones) com per la qualitat dels glosadors (entre d’altres, els mallorquins Maribel Servera i Mateu “Xurí”, potser les dues veus més destacades de la glosa illenca).

La segona edició de la Mostra ja té data per a enguany: dissabte 7 d’octubre.

Ensenyar a les escoles

A més a més, Terrassa Glosa vol aprofitar el creixent del nombre de glosadors a Terrassa per arribar fins a les escoles. De fet, el col·lectiu compta amb una figura com Albert Casals, qui va centrar la seva tesi en l’aprenentatge escolar de la glosa. Estudiós de la matèria, glosador i jurat en certàmens com el d’Espolla, Casals és l’impulsor de “Corrandescola”, un projecte pedagògic consolidat.

Tot i que Terrassa Glosa no té un projecte propi de tallers a les escoles de la ciutat, en un futur sí el vol tenir. D’aquí les formacions continuades que reben alguns dels membres.

Tot i així, ja hi ha hagut algunes primeres col·laboracions, com ara amb l’institut Nicolau Copèrnic. “Casualment el professor de música va venir a la mostra de glosa i llavors se’ns va adreçar per fer unes pinzellades a l’escola”, explica Prat i Plans.

I qui sap si el múscul es va reforçant, es podran fer lliguetes d’alumnes en un futur (proper).

La glosa guanya múscul a Terrassa
To Top