Cultura i Espectacles

Els quadres perduts de l’antiga Cedisa, inèdits a la restrospectiva del Suri

Estrenen sis de les mostres que conformen la gran retrospectiva “Essencial”. Es tracta d’una macro-exposició simultània a vuit sales diferents, que aplega prop de 250 quadres del pintor terrassenc Floreal Soriguera, el Suri (mort al març). S’hi mostra, per primer cop, els quatre “quadres perduts” de l’antiga Cedisa

Una estampa d ela inauguració de divendres, a LaFACT Cultural / ALBERTO TALLÓN

I ara que no hi és, resulta paradoxal que sigui més omnipresent que mai. O almenys simultani. I és que ja s’ha estrenat l’esperada exposició “Essencial”, subdividida en vuit mostres a altres tants espais expositius.

Divendres se n’hi van inaugurar sis, amb LaFACT Cultural com a epicentre de la celebració. Allà es van aplegar familiars del Suri i la Suri, com la filla Dàlia Soriguera i Duocastella i el seu gendre Vicenç Viñas i Amat. També hi era el comissari Paulo Cacais, així com l’alcalde terrassa Jordi Ballart i la regidora de Cultura Rosa Boladeras.

A LaFACT Cultural s’hi exposa uns dels quadres més curiós, potser, per la seva recent i sorprenent troballa. Es tracta de quatre pintures horitzontals de grans dimensions (cinc metres d’amplada per dos d’alçada), que romanien amagats a les dependències de l’antiga empresa Cedisa (avui en dia anomenada Imi Norgren).

“Era una empresa a la carretera de Matadepera, de la qual el meu pare coneixia algú i havia pintat uns quadres. Però com l’empresa va canviar de mans i de noms, es van anar fent trasllats de seus… Doncs van quedar a l’oblit”, explica Dàlia Soriguera.

Els quadres perduts

Tanmateix uns 15 dies abans que el Suri morís (el passat 1 de març), Dàlia va rebre la telefonada d’un treballador d’Imi Norgren. “Em va explicar que estaven de mudança i que tenien ordre de llançar a la brossa tot el que no fos del funcionament de l’empresa. Però que ell se n’havia adonat de la troballa, al veure la signatura dels quadres”, revela la filla Soriguera.

De fet, el sogre del Suri, Vicenç Viñas, ja estava darrera la pista dels 4 quadres de la Imi Norgren. “Resulta que fa un temps vam trobar els esbossos d’aquells quadres, de l’any 1970 aproximadament. I la vaig demanar al Suri si els havia pintat. Em va confirmar que sí, però en el seu moment no vam aconseguir localitzar-los”, revela Viñas.

I quan ja no els esperaven, van aparèixer darrera una prestatgeria (al terra i recolzats contra la paret), gràcies a traginar durant un trasllat.

A banda dels quadres perduts de la Cedisa, la mostra de LaFACT Cultural acull obra tant de l’arxiu familiar com cedides pel Museu de Terrassa.

Pel que fa a la resta, les 54 obres del Centre Excursionista tracten especialment motius ambientalistes, com ara arbres, muntanyes, poblets… Al centre El Social s’hi apleguen 19 obres d’altres tantes entitats, a les que el Suri va reglar algun quadre en el seu moment: associacions de veïns, ONG’s, colles de la cultura popular… La Coral de Prodis, per la seva banda acull una línia de quadres que el Suri va pintar tot coincidint amb l’obertura del Restaurant Recasens a Barcelona.

Peculiaritats

A l’Escola El Cim es poden veure algunes làmines amb història, mentre que a l’Escola Tecnos són més aviat “coses rares”, confessa Vicenç Viñas. “Amb molt de color, que s’enganxen… Realment hi ha peculiaritats que no es troben a cap de les altres”, diu.

A més a més, el pròleg és una mostra ja oberta a la sala Salvador Alavedra (d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals), amb obra pràcticament inèdita, ja què està en mans de familiars. I l’epíleg serà, el proper dimecres 3 de maig, la inauguració d’una mostra a Escola Municipal d’Art i Disseny (de la qual el Suri en va ser director, anys enrere).

To Top