Cultura i Espectacles

Retrat familiar esquinçat

Crítica de l’obra “El Pare”, de Josep Maria Pou

Josep Maria Pou, emocionat, amb la seva companyia, es va acomiadar rebent ovacions del públic que omplia la platea / DAVID RUANO

“El pare”. 15 d’abril, Teatre Principal.
Josep Maria Pou, Rosa Renom, Victòria Pagès, Josep Julien, Pep Pla i Mireia Illamola

Hi ha molta literatura que explica la vida quotidiana, però no tota ho fa de manera que t’atrapi i t’arribi a l’ànima. Per a qui escriu, aquest és el cas de l’obra “El pare”, de l’autor francès Florian Zeller, de qui el gran actor Josep Maria Pou n’ha fet una adaptació teatral i representa amb gran èxit, acompanyat d’un sòlid elenc, com Rosa Renom, Victòria Pagés, Josep Julien, Pep Pla (de Terrassa) i Mireia Illamola. Tots ells sota la direcció de la saviesa de Josep Maria Mestres.

“El pare”, ara de gira, va arribar el dissabte al Teatre Principal i va reafirmar la seva notorietat. El mateix Pou, emocionat, amb la seva companyia, s’acomiadava rebent ovacions del públic que omplia la platea i fins al primer pis de l’equipament.

Fins i tot va haver-hi persones que es van aixecar per premiar un text i una interpretació amb un deu de nota. Començant, és clar, per Pou que fa un treball d’excel·lència donant vida a un pare afectat de demència que no vol reconèixer que la pateix.

L’actor i mestre d’actors sempre ha tingut la mirada posada en aquelles obres amb bona lletra que són capaces de sacsejar els sentiments i que han triomfat arreu d’Europa.

En aquest cas, s’ha fixat en “El pare”, de Florian Keller, que va obtenir el premi Molière 2014 i que va ser aclamada de seguida que va pujar als escenaris, especialment a Londres, i que anys més tard, el 2020, va traspassar a la gran pantalla (Keller també és director de cinema).

Què explica “El pare”? Doncs, la història de l’Andreu, un home de 76 anys, culte, sorneguer i tossut, que està perdent la memòria, però es resisteix a acceptar cap tipus d’ajut i rebutja totes les cuidadores que la seva filla, Anna, intenta contractar. A mesura que tracta de donar sentit a les seves circumstàncies, l’Andreu comença a dubtar dels seus éssers estimats, de la seva mort i de la seva pròpia realitat.

La seva història, doncs, ens toca la fibra. Tots podem tenir un Andreu molt proper i fins i tot acabar com l’Andreu. El més interessant d’aquest relat és la forma com s’explica perquè no és lineal sinó que cavalca el present amb el passat i el futur. I en aquest anar i venir, descobrim que el nostre protagonista no ha pogut superar el dol per la mort d’una filla que contínuament se li apareix com una ombra. I que ell desitja vestir-se, posar-se el rellotge que sempre oblida, i continuar endavant fent la seva com si no passés res.

Però la memòria, la pèrdua de memòria, juga males passades i deixem de ser com érem. L’Andreu pot pensar que, tot plegat, és un malson, però la seva filla Anna se’n preocupa i se n’ocupa. Les solucions són les que cerca la majoria. Primer cal parar el cop portant el pare a casa, contractar una cuidadora i més endavant, si les coses es torcen a pitjor, fer l’ingrés a una residència.

El duel que mantenen pare i filla és un estira-i-arronsa constant en el que, a voltes, veiem un Andreu i una filla que s’imposen i d’altres que cauen derrotats. De vegades, el que diu el pare està carregat d’ironia i fa somriure i d’altres denota un dramatisme que fa entristir. Paraules que es veuen reforçades per mirades perdudes, gestos immòbils i silencis.

Hem estat seguidors de bona part de la trajectòria de Pou i val a dir que en aquesta obra en fa una interpretació que és una meravella perquè es mostra amb total naturalitat. Aquest actor, amb una presència que imposa per la seva veu i físic, fa un pare emotiu i sensible però tenint molt clar on estan els límits per no caure en la llàgrima fàcil.

Li dona la rèplica Rosa Renom que dibuixa una filla protectora però a la vegada fràgil i sensible. Ells dos es rodegen dels actors Victòria Pagès, Pep Pla, Josep Julien i Mireia Illamola amb un paper més secundari però essencial per completar aquest retrat familiar desdibuixat de llum i ombres.

Retrat familiar esquinçat
To Top