Cultura i Espectacles

Tub d’Assaig: “Teníem 15 anys”

Tub d’Assaig té demà dissabte una doble celebració: la del Dia Mundial del Circ i la del seu 15è aniversari. Ho farà amb espectacles durant tot el dia

Assaig del Col·lectiu Pistolet / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ara és aquell precís moment en que els artistes de Tub d’Assaig han fet l’edat de les “paraules d’amor” de Joan Manuel Serrat. “No en sabíem més, teníem quinze anys”, però a diferència dels innocents poblet-adolecents de Serrat, a Tub d’Assaig 7.70 hi ha molta traça. Perquè 15 anys -uff, des d’aquell desembre de 2007- donen per molt.

Demà en fan festa, de l’aniversari. I la fan coincidir amb el dia mundial del circ. Un 2×1 que commemoren amb tot un el dissabte d’espectacles.

Tot arrenca a les 10.30 hores amb circ en família, a les instal·lacions cobertes que l’entitat disposa al conegut popularment com Vapor “Navarro” (carrer Sant Leopold, 63). Alhora, hi haurà un taller de bombolles al mateix carreró. A les 12 hores donen pas a l’espectacle de clown “On, com, aigua?”, de Nat La Toli (entrades a 5 €). El matí es clou a les 13 hores amb un vermut i lectura del manifest del Dia Mundial de Circ 2023.

Assaig del Col·lectiu Pistolet a la sala la Gradeta / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ja a la tarda, l’espectacle del Col·lectiu Pistolet arrencarà des de la placeta Saragossa. Es tracta del nou projecte del Circ Pistolet, format per 11 especialistes en equilibris, els quals faran una “intervenció acrobàtica en l’espai social”, apunta Tomàs Cardús.

Sorprendre els vianants

“Volíem portar l’espectacle al carre, de forma casual i espontània”, explica. “De fet, no serà gaire ‘perfomance’ ni vestirem massa llampants, anirem de carrer”, sosté. I és que la sorpresa dels vianants i la interacció amb ells serà la clau. “Farem una cercavila itinerant, tot jugant amb elements del mobiliari urbà, balcons, bancs i racons que hi ha durant el recorregut”, afegeix, què prèviament ja han cartografiat per conèixer el tauler de joc.
Tanmateix, és un espectacle imprevisible: I si plou? O el sol enlluerna? Si passen cotxes? Si fan de tap al pas de persones? O un patinet elèctric fa un ensurt?

L’actuació servirà també com una mena de cercavila “d’Hamelín”, ja que aniran aplegant públic des de la plaça Saragossa i carrer Sant Leopold amunt, fins entrar en les naus de Tub D’assaig.

Allà, a les 19.15 hores, hi haurà animació de clown per part d’alumnes de l’escoleta. I finalment, a les 20 hores, l’obra “Arriba”, de la mà de José Luis Redondo, seguida d’una botifarrada per sopar (també vegana).

FOTOS | Tub d’Assaig prepara el Dia Mundial del Circ a Terrassa

Situar Terrassa al mapa

Un final de festa pels (primers) 15 anys de l’entitat. I no és pas poc. Enric Petit, especialista en verticals, recorda: “Hi va haver un moment, cap al 2007, que diferents artistes, tècnics, i companyies ens trobem sense lloc d’assaig ni de guardar materials”. Es refereix, a Filigranes, Circ Pistolet, Baluska (abans Rucs Rics), Marta Riba… Constatant la necessitat comuna, funden l’Associació Tub d’Assaig 7.70. Aquest afegitó numèric no és tan conegut pel públic (sovint el perden, quan se’ls anomena).

Tomàs Cardús, a l’exterior / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Tota manera, fa referència a la xifra, escrita amb guix blanc a una biga de fusta; tot referint-se a l’alçada del sostre. “Vam anar arreglant la nau, mentre fèiem les primeres actuacions a l’Ateneu Candela”, segueix Petit. “I ràpidament, van anar passant coses”. Es refereix a la Mostra de Circ, avui en dia afincada a La Maurina, però que aquell primer any 2008 es va fer a la plaça Catalunya de Ca n’Anglada. També arribaria la gala de Nadal anomenada Circ de l’Any (que inicialment es feia al Teatre Alegria i que ara té lloc a LaFACT Cultural. Al maig l’actuació per la Fira Modernista, al juliol la gala a la plaça vella per Festa Major… De fet, Tub d’Assaig ha aconseguit que Terrassa sigui associada al circ, en igualtat de condicions al jazz i els castells.

280 alumnes: relleu generacional

A més a més, una altra de les línies fortes de l’entitat és la seva escoleta. Actualment compten amb vora els 280 alumnes, en grups dividits per franges d’edats entre els 3 i els 16 anys. A partir d’aquesta edat (i sense límit), els grups es divideixen per la disciplina que practiquen: clown, acrobàcies… A més, Tub d’Assaig també ha arrencat recentment el projecte Petjades de circ Social i Comunitari. “Són tallers que realitzem a esplais en zones perifèriques de terrassa i que no tenen facilitat econòmica per accedir als cursos”, explica el membre de Tub Albert Fernàndez, així com “tallers destinats a dones víctimes de violència masclista i els eus fills i filles”.

Enric Petit, al local / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Tot i què Catalunya compta amb prop de 150 escoles de formació, no són gaires els projectes integrals com Tub d’Assaig, amb producció d’esdeveniments, residències artístiques… Cronopis, a Mataró, en seria una de les entitats similars. “Crec que en aquest llarg recorregut hem fet molta xarxa, amb molts espectacles de carrer i això ha fet que la gent connectiu amb Tub”, diu el membre de Tub Albert Fernàndez.

Teníem 15 anys. Però la innocència d’una parella post-adolescent ha donat pas a l’expertesa d’uns artistes que, en molts casos, ja són pares i mares.

Imaginant un carreró de les arts

Tub d’Assaig: “Teníem 15 anys”
To Top