El camí vital i professional del pintor Josep Martínez Lozano (Barcelona, 1923-Llançà, 2006) va transcórrer lligat als municipis de Terrassa, Montblanc i Llançà.
En aquests llocs hi va fer arrels, va obrir taller i estudi, va cedir obra i va promoure i difondre la tècnica de l’aquarel·la.
De fet, Terrassa acull una sala dedicada a l’artista a la Casa Alegre de Sagrera (dins del Museu de Terrassa). Montblanc preserva també obra seva. I Llançà compta amb el Museu de l’Aquarel·la què el mateix Lozano va impulsar l’any 1989 i què, des del 2001, està situat a la plaça Major del poble (dins la seu de la Casa de Cultura).
Tanmateix, el triumvirat Lozano acaba de ressentir-se perquè Llançà (població on va residir els últims anys i on està enterrat), ha perdut una part del llegat del reconegut pintor.
El motiu són les desavinences entre els familiars i l’Ajuntament. Eduard Martínez Lozano, net de l’artista, ha retirat un conjunt d’obres (32), entre les quals hi ha algunes de la seva firma i de gran format.
Eduard Martínez Lozano explica que ha pres aquesta decisió per desacord amb l’Ajuntament. “El Museu de l’Aquarel·la, que va fundar el meu avi, va començar molt bé. Però els últims anys ha anat de capa caiguda. Jo n’era el director. El 2018 em van acomiadar. I des de llavors s’ha fet ben poca cosa. A més a més, el 2019 es va aprovar un projecte per ampliar la biblioteca amb seu a la Casa de Cultura”, sosté, sobre la distorsió que en genera.
“Em sap greu, perquè és el museu del meu avi, perquè representa un espai de divulgació i promoció de l’aquarel·la d’aquí de fora i és un referent patrimonial cultural per a Llançà. A més, el museu rebia un miler de visitants a l’any per a una població d’uns cinc mil habitants. És un nombre de visites important”, afegeix el net del pintor.
Les obres que ha retirat formen part d’una segona cessió que va fer Martínez Lozano abans del seu traspàs. Aquesta segona donació de 32 quadres, a diferència de la primera que contenia més de 180 obres, afegia una clàusula de renovació per un període de deu anys i la darrera vencia el febrer d’aquest 2023.
Ara, el net i exdirector del museu cerca una població que estigui interessada a preservar i exhibir aquesta part del llegat de Lozano. “He fet un pas enrere, perquè no tenia sentit renovar aquest conveni quan el museu de Llançà no té cap projecte en ferm”, diu Martínez Lozano.
Però matisa, a continuació: “També val a dir que nosaltres, la família, està interessada que la col·lecció que s’ha retirat es pugui exhibir de nou en algun lloc que ens doni garanties de protecció”.
Lament de l’Ajuntament
La decisió del net de Lozano ha dolgut a l’Ajuntament de Llançà. La regidora de Cultura, Sònia Sarola Vila, lamenta “la falta d’entesa amb la família i la pèrdua de les obres”.
També afegeix: “El llegat de Lozano i el Museu de l’Aquarel·la té una gran vàlua per nosaltres i és una llàstima que no s’hagi pogut renovar el conveni de la segona donació que va fer el pintor, però no ho descartem més endavant. Tot i això, ens queda un fons de 59 obres del pintor que formen part de la primera donació que va fer per obrir el museu. I encara en rebem alguna. Un gran quadre del Lozano va ser cedit a l’Ajuntament (està al saló de plens) pels propietaris d’un càmping de Calella de Palafrugell”.
La regidora ha confirmat que el museu està subjecte a les obres d’ampliació de la biblioteca, però assegura que estarà obert com fins ara: “La Casa de Cultura continuarà sent el centre del museu. El que fem és traslladar l’espai expositiu que estava al primer pis i baixarà a la planta baixa, però no hi cap intenció de tancar el museu. Tot el contrari”.
Sarola ha avançat que l’Ajuntament té un projecte més ambiciós a llarg termini. “El nostre desig és reubicar el Museu de l’Aquarel·la a la Casa Marly, una antiga residència d’estiueig d’estil noucentista, al carrer de Joan Maragall. És un complex bellíssim, amb tres edificis, però la rehabilitació és molt costosa i haurem d’anar per fases”.