No ha arribat a veure-ho en vida, tot i que sabia que es faria. I és que el Suri va morir el passat 1 de març. I és aquest dissabte, 8 d’abril, quan arrenca la primera de les vuit mostres que conformen “Essencial”.
Es tracta d’una macroexposició en homenatge al pintor Floreal Soriguera, subdividida en vuit sales de Terrassa. A falta de concertar les dades exactes, s’hi exhibiran entre 280 i 300 quadres del Suri.
Tot i que el gruix de les subexposicions s’inauguraran de forma coordinada el proper 28 d’abril, una d’elles s’avança a aquest dissabte i dona el tret de sortida.
Es tracta de la mostra què s’exhibirà als Amics de les Arts, institució amb la qual el Suri estava molt vinculat. L’acte d’inauguració tindrà lloc aquest dissabte a les 18 hores, a la sala Salvador Alavedra.
La particularitat d’aquesta mostra és que són quadres que pertanyen a amics i familiars. “O sigui, són pintures que el públic en general no ha pogut veure mai, perquè estan exposades a cases particulars del cercle íntim del Suri”, explica la seva filla Dàlia Soriguera.
Entre les singularitats, es troba el darrer quadre que el Suri va pintar en vida. Es tracta d’un quadre pintat el 2022, als seus 94 anys, per participar en la mostra col·lectiva anual dels Amics de les Arts, explica Dàlia Soriguera.
També s’hi trobaran unes aquarel·les molt antigues, datades de 1953 i 1954, en el que és la seva fase iniciàtica en l’art.
Pel que fa a les temàtiques, es podran observar paisatges, arbres, cases… I també un de curiós: el monument als caiguts. “Hi ha gent que veu el quadre i no sap reconèixer el monument, o què fins i tot passa cada dia pel Passeig del comte d’Ègara, però no sap que allà estava ubicat”, explica Soriguera.
Paulo Cacais, comissari de l’exposició, assegura al text expositiu: “La família explica que, quan se’l convidava, era habitual que arribés carregat amb la carpeta per regalar als amfitrions la peça que escollissin; o quan es proposava un viatge, que es tanqués a l’estudi a pintar i en pocs dies vengués la quantitat exacta d’obra per cobrir les despeses”.
I afegeix: “És molta la gent que ha adquirit obra seva a l’estudi o a fires de dibuix, perquè al Suri li va preocupar més que l’obra estigués penjada a la paret d’algú que l’apreciés, que el possible preu de venda”.
Es dona la casualitat que també hi ha un quadre del Suri dins la mostra col·lectiva anual de socis i sòcies, que els Amics de les Arts (a la sala J. Cardellach) va inaugurar dissabte passat.
28 d’abril
La mostra als Amics es podrà veure fins al 4 de maig, de forma que quan es faci la inauguració simultània de les altres exposicions entre 28 d’abril i el 3 maig, totes vuit coincidiran alhora.
LaFACT, per exemple, acollirà molta obra provinent del Museu de Terrassa i de dimensions grans. Al Social, en canvi, s’hi aplega obra que el Suri va regalar a entitats i ONG’s, com Castellers de Terrassa, l’Esbart egarenc, la colla de Diables…
El Centre Excursionista prioritzarà obra relacionada amb la natura; mentre que a l’escola Tecnos es mostraran tota mena de tècniques, per treballar la mirada infantil sobre l’art. L’escola Cim, l’escola municipal d’Art i Disseny i la Coral dels Amics són els altres espais.
Reaccions en la mort d’”El Suri”: “Entranyable, generós, constant…”