Ja som a l’abril. I, per tant, al mes en el qual celebrem Sant Jordi. Tic-tac, tic-tac. Un compte enrere de 22 dies. I arribats el 23 d’abril, muntar parades.
Enguany, de fet, ho faran abans. I és que la diada cau en diumenge, fet que ha motivat que les llibreries s’avancin a divendres i dissabte per muntar els seus estands a la Plaça Vella.
“Després d’anys de pandèmia i de crisi econòmica, volíem posar facilitats al comerç local per tal que optimitzin la diada”, explica Núria Marín, regidora de Promoció Econòmica. De fet, floristeries i llibreries podran muntar parada a l’exterior del seu comerç des de divendres. També hi haurà la tradicional fira d’algunes llibreries a la Plaça Vella des de divendres. Tanmateix, les entitats, esplais i altre tipus de col·lectius que munten parada per Sant Jordi s’hauran de limitar a fer-ho el mateix diumenge. “Creiem que és important afavorir el comerç que s’hi dedica tot l’any, de forma equilibrada amb les entitats que puguin fer la seva activitat el mateix diumenge”, afegeix Marín.
A parer de la regidora, l’objectiu és fer “una oferta prou atractiva perquè la gent no marxi fora, ni prefereixi baixar a Barcelona, sinó que trobi ‘guai’ quedar-se a Terrassa i gaudir aquí de la diada”.
Per tant, serà un Sant Jordi de pont. Allargassat, per garantir que fins i tot la població que marxi de cap de setmana –fora de la ciutat– tingui moment per al consum local. De fet, la coincidència dominical suscita diferents expectatives entre els llibreters. A parer d’Àlvar Masllorens, de La Temerària, és positiu. “Habitualment s’acostuma a dir que és millor entre setmana, però jo recordo el darrer Sant Jordi en diumenge com un any que va funcionar molt bé, en el qual la gent es repartia molt entre dissabte i diumenge”, assegura el llibreter del Raval.
Per contra, Sergi Navarro, llibreter de les dues Re-Read (Rambla i passeig Compte d’Ègara) ho veu perjudicial. “Sembla que la gent aprofitarà per baixar a Barcelona, que és més cridaner”, enraona. Malgrat tot, creu que estirar Sant Jordi a la vigília de dissabte “també farà que vagi bé”.
Igualment, des de Synusia celebren la possibilitat d’instal·lar-se a la Plaça Vella des de divendres. “Que caigui en diumenge va en contra, perquè les ciutats metropolitanes no juguem en la mateixa lliga que Barcelona. Però tampoc volem fer una lectura en negatiu”, explica Alzira Padín. “Per una banda, és normal que la gent que treballa, es pugui moure el cap de setmana. I per una altra, amb el fet d’allargar la diada des de Sant Jordi, es possibilita que surti bé: que les escoles facin les visites el divendres, que el dissabte s’espongin les vendes…”, enraona.
A més, posaran en marxa l’anomenada “Synusia ampliada” (a partir de dilluns 17 d’abril), que consisteix a ampliar la zona de taules per la sala principal de l’Ateneu Candela (on es troben ubicades als alts).
Des de la llibreria Cinta també esperen gaudir d’un bon Sant Jordi. “Entre setmana arrencarà i el cap de setmana funcionarà segur”, vaticinen els llibreters del carrer de la Palla, on es van instal·lar ja fa quasi tres anys i mig.
Descompte
Tanmateix, les llibreries ja fa setmanes que enllesteixen els preparatius. No debades, és –juntament amb el Nadal– la campanya de vendes més important de l’any. “Et jugues molt. Facturar, es factura. Però també cal veure de quina manera”, matisa, reflexiu, Àlvar Masllorens.
De fet, Masllorens planteja dues crítiques a l’actual model logístic de Sant Jordi. Per una banda, és contrari al descompte generalitzat del 10% que es fa. “Com pot ser que per Sant Jordi les roses vagin el doble de cares i nosaltres haguem de fer rebaixa del nostre marge de benefici”, es queixa. Masllorens fa anys que defensa, dins el Gremi de Llibreters, la supressió del descompte.
Malgrat que és una posició que guanya adeptes, encara no és majoritària. “A més, és un sense sentit: La majoria de la gent ni tan sols ho valora, perquè no sap que es fa aquesta rebaixa”, enraona. I creu que si deixessin d’aplicar el 10%, en cap cas deixarien de vendre –de facto– un 10% de la facturació. I és que és sabut que el gruix de les vendes de Sant Jordi se sustenten en el públic ocasional (que compra algun llibre per Sant Jordi i algun altre per Nadal) i no pas en els lectors assidus.
Masllorens també és contrari al fet que les entitats i partits polítics no puguin vendre llibres per Sant Jordi, tot entenent que és un greuge vers el comerç que s’hi dedica tot l’any.